Βλαδίμηρος Πούτιν κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και αδειάζει τη Χερσώνα εν όψει κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως μπορεί και να μην χρειαστεί «να έρθει ένα βράδυ» προσωπικά αλλά να μας στείλει ανθοδέσμες με πυραύλους, οι Ρεπουμπλικάνοι (δηλαδή, οι τραμπιστές) ετοιμάζονται να στερήσουν από τον Τζο Μπάιντεν την -ασθενική έτσι ή αλλιώς- πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ο Σι Τζινπίνγκ προτίθεται να μακροημερεύσει στο αξίωμά του όσο και οι Πούτιν-Ερντογάν στα δικά τους – και σαν να μην έφθανε η διεθνής αναταραχή, η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεννοηθεί: Γαλλία-Γερμανία διαφωνούν και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας.
Ήτοι, οι Γερμανοί όχι μόνο προτίθενται να αγοράσουν F-35 αλλά ετοιμάζουν δική τους «αντιπυραυλική ομπρέλα» (σε συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ) αγνοώντας αυτή που είχαν ήδη ξεκινήσει Γάλλοι και Ιταλοί. Οι Γάλλοι πάλι, αντιτίθενται στο σχέδιο αγωγού που θα μεταφέρει αφρικανικό αέριο από την Ισπανία στη Γερμανία μέσα από το έδαφός τους.
Που θα πει, οι πρωτοβουλίες φαίνεται να ανήκουν πια στο δίδυμο Πούτιν-Ερντογάν γιατί η Αμερική θα έχει να αντιμετωπίσει δικά της εσωτερικά προβλήματα -και ίσως εξωτερικά που θα προκύψουν από την Κίνα– ενώ η Ευρώπη τείνει να υποκύψει στην εσωστρέφεια των εθνικών ανταγωνισμών.
Φωτεινή εξαίρεση στο σκοτεινό τοπίο φαίνεται να αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι πολιτικοί του βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ωραία κατάσταση «τα παιδία παίζει». Ευτυχώς όμως υπάρχουν αυτόνομοι ισχυροί θεσμοί (η Τράπεζα της Αγγλίας, οι επιχειρηματίες, τα μέσα επικοινωνίας, οι χρηματιστές του City,…) που μπορούν εγκαίρως να διορθώσουν τις ανοησίες των πολιτικών ή να τους συνετίσουν και να τους ανακαλέσουν στην τάξη.
Ενώ στη Ρωσία, στην Τουρκία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, τη Γερμανία, … μοιάζει όλα να εξαρτώνται από τους πολιτικούς, να μην υπάρχει καμιά εσωτερική δύναμη που να μπορεί να εμποδίσει τους σχεδιασμούς τους. Μήπως η παινεμένη επιστροφή του «εθνικού κράτους» που έφεραν η επιδημία και η από-παγκοσμιοποίηση που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ και δεν ανέκοψε ο Τζο Μπάιντεν, δεν είναι τόσο ευλογημένη όσο την παρουσιάζουν κάποιοι;
Σε μας εδώ, τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική· από τις θέσεις που σκανδαλωδώς παραχωρεί (Προκόπης Παυλόπουλος) ή στερεί (Τίτος Πατρίκιος) η Ακαδημία Αθηνών ως τα κρίσιμα δημοσιονομικά και εξωτερικά ζητήματα. Ας ελπίσουμε λοιπόν είτε το πολιτικό μας προσωπικό να αποδειχθεί σοβαρότερο του βρετανικού είτε όλα αυτά που μοιάζουν κλιμάκωση των κρίσεων να αποδειχθούν απλώς βήματα προς κατοχύρωση θέσεων για διαπραγματευτική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.