Να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν ζήτησε σήμερα η Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Όλος ο κόσμος έχει ανάγκη το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας(…) Από την άλλη, υπάρχει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αν θέλετε να μειωθούν οι τιμές, άρετε τις κυρώσεις»
«Αν θέλετε να μειωθούν οι τιμές, άρετε τις κυρώσεις, αποσύρετε τα εμπάργκο σε αυτές τις χώρες που θα προσφέρουν τρόφιμα στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Οι δύο πετρελαϊκές χώρες, που είναι σύμμαχος η μία της άλλης, είναι αντιμέτωπες με κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Γαλλία είχε επίσης ταχθεί στα τέλη Ιουνίου υπέρ μιας «διαφοροποίησης των προμηθειών» προς το Ιράν και τη Βενεζουέλα προκειμένου να αναχαιτισθεί η εκτόξευση των τιμών στην αντλία που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Άνοιγμα σε Ιράν και Βενεζουέλα, ζητά περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία
«Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να παραγάγουν πετρέλαιο ή αέριο», είχε πει την επομένη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στη δημόσια τηλεόραση.
Κατά της Ουάσινγκτον, υπέρ του Ριάντ
Ο Τσαβούσογλου κατήγγειλε επίσης την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών -χωρίς να κατονομάζουν την Ουάσινγκτον- στην πρόσφατη απόφαση των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.
«Βλέπουμε πως μία χώρα απειλεί τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα πρόσφατα. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη νότια Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτιμεντ: Αντίθετες οι ΗΠΑ στη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας για τον κόμβο φυσικού αερίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι θα μειώσει τον στόχο του για την παραγωγή πετρελαίου.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν έχει πει πως η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν αποκλειστικά οικονομική και πως ελήφθη ομόφωνα από τα κράτη μέλη του.
«Δεν νομίζουμε πως είναι σωστό για τις ΗΠΑ να το χρησιμοποιούν ως στοιχείο πίεσης στη Σαουδική Αραβία ή σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Τσαβούσογλου.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ