![Γερμανικός Τύπος: Είναι καλό που παραιτήθηκε η Τρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/truss1-scaled.jpg)
Την παραίτηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Είναι καλό που παραιτήθηκε τώρα. Κάθε επιπλέον μέρα ως πρωθυπουργός θα αύξανε μόνο τη ζημιά. Ναι, η Λιζ Τρας έχει κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα της. Εξελέγη αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος το καλοκαίρι με υποσχέσεις που όχι μόνο δεν ήταν ρεαλιστικές αλλά ήταν και ανέντιμες. Η Τρας δεσμεύτηκε στους Τόρις να μετατρέψει τη Βρετανία σε μια χώρα-οικονομικό θαύμα. Μια χώρα με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη. Ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ περιέγραψε τα σχέδια της Τρας ως παραμύθια. Μάλλον είχε δίκιο. Με τις φορολογικές της υποσχέσεις που είχαν ιδεολογικά κίνητρα, η πρωθυπουργός εξαπέλυσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το οποίο έπληξε πάρα πολύ τη διεθνή φήμη της Μεγάλης Βρετανίας. Ξαφνικά το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να ανεχτεί συγκρίσεις με την Ελλάδα, η οποία έπρεπε να σωθεί από τη χρεοκοπία την περίοδο της ευρωκρίσης. Αυτό ήταν υπερβολή, δεδομένης της οικονομικής δύναμης της Βρετανίας. Κι όμως στο τέλος ήταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που έδειξαν στους Τόρις την ιδεολογική τύφλωση στην οποία είχαν ολισθήσει».
Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τρας: «Απαραίτητο βήμα» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της βρετανικής οικονομίας
Παρόμοιο είναι το σχόλιο και της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία διαπιστώνει πως «Η παραίτηση της Λιζ Τρας δείχνει τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών και αποκαλύπτει την αδυναμία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων σε περιόδους μεγάλων κρίσεων».
Η taz του Βερολίνου αναδεικνύει όχι μόνο το ρόλο της Τρας, αλλά και του κόμματός της και γράφει: «Δεν απέτυχε η Τρας μόνο εξαιτίας των αδυναμιών της. Συνολικά οι Βρετανοί Συντηρητικοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να κυβερνήσουν. Μένει τώρα να γραφτεί η ιστορία των δολοπλοκιών στις οποίες ενεπλάκη η Τρας, όπως επίσης και ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών αγορών που στο Λονδίνο δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά πραγματικοί άνθρωποι που μερικές φορές έχουν στενούς δεσμούς με τη συντηρητική πολιτική».
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.