«Πέραν της επένδυσης σε στρατηγικές υποδομές που αποτελούν εχέγγυο για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 4ο συνέδριο Renewable & Storage Forum. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 600 MW σε πλήρως ώριμα έργα, ενώ διευρύνει τις επενδύσεις της σε ακόμη περισσότερα έργα στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης – LNG: Τι σημαίνει η συμφωνία ΔΕΠΑ – TotalEnergies για την επάρκεια και τις τιμές του φυσικού αερίου

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε την στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την μετεξέλιξη της σε ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με δραστηριοποίηση σε όλο το φάσμα της ενέργειας, που έθεσε τις βάσεις ώστε η εταιρεία να διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο των ενεργειακών εξελίξεων, αλλά και η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

Συνδυασμός φυσικού αερίου και ΑΠΕ

«Το φυσικό αέριο μαζί με τις ΑΠΕ συνθέτουν το μέλλον στο ενεργειακό τοπίο της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ο συνδυασμός φυσικού αερίου και ΑΠΕ διασφαλίζει σήμερα την ενεργειακή επάρκεια και την ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί υπηρετεί την επίτευξη και των δύο στόχων. Και για τώρα, και για το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αναφερόμενος στην αδιαμφισβήτητη αξία του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι η εταιρεία πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη νέων υποδομών υποδοχής, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, διαφοροποιώντας τις πηγές και οδεύσεις προμήθειάς του. «Η εταιρεία μας συμμετέχει σε σημαντικά έργα υποδομών όπως ο IGB και το FSRU, που διασφαλίζουν, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» τόνισε, προσθέτοντας ότι ειδικά ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Η αξία των έργων αυτών πολλαπλασιάζεται καθώς αναβαθμίζουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και στο μέλλον, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για την μεταφορά και διανομή υδρογόνου και βιομεθανίου, δύο καυσίμων με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όσον αφορά στο υδρογόνο, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας σχολίασε ότι: «Είμαστε από τους πρωτοπόρους στη συγκεκριμένη αγορά, και ως ιδρυτικό μέλος στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει τη συνέχεια του φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Δίχτυ ασφαλείας

«Με τις κινήσεις που έχουν γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενέργειας, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα, που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια σήμερα, ενώ η διαρκής ενεργοποίηση και μετά το πέρας της παρούσας κρίσης, στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, θα διασφαλίσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισημαίνοντας ότι «οι ΑΠΕ μπορούν να δώσουν ενεργειακή αυτονομία, η οποία είναι κρίσιμη εάν επιθυμούμε να έχουμε πραγματική ανάπτυξη στην ΕΕ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα