Η οπλοποίηση… του φυσικού αερίου από τη Μόσχα σε βάρος της Ευρώπης και των πολιτών της ανέδειξε και στους πλέον δύσπιστους το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο στα χέρια αναθεωρητικών ηγεσιών.
Χωρίς να υπάρχει διάθεση δαιμονοποίησης του φυσικού αερίου καθώς χάρη σε αυτό οι οικονομίες αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται αλλά και οι κοινωνίες συνεχίζουν να ευημερούν. Επίσης το φυσικό αέριο θα είναι και το μεταβατικό καύσιμο προς την πράσινη εποχή.
Διαβάστε επίσης – ΑΔΜΗΕ: Η πράσινη μετάβαση είναι πραγματικότητα και όχι fake news
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι, όμως, εκείνες που μπορούν να παρέχουν ενεργειακή ανεξαρτησία. Ο ήλιος και ο άνεμος δεν οπλοποιούνται… Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθαρή και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Δεν αποτελούν αιτία πολέμου. Είναι πηγές ειρήνης, συνεργασίας, αλληλεγγύης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ελλάδα- Αυστρία – Γερμανία
Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε γνωστή πρόταση της Αθήνας προς τη Βιέννη και το Βερολίνο για μία απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Ουσιαστικά πρότεινε μία λεωφόρο ηλεκτρισμού… Η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τις ελληνικές ΑΠΕ θα μεταφέρεται και σε άλλες χώρες. Τα οφέλη της «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας θα μοιράζονται και σε άλλους λαούς.
Η Γερμανία αν και η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, με τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι η πλέον ζημιωμένη ενεργειακά από το φυσικό αέριο και την υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Αναζητά λοιπόν, απεγνωσμένα, εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού. Και ζητά πράσινη ενέργεια.
Το σχέδιο «Ήλιος»
Ένα αντίστοιχο σχέδιο, το «Ήλιος», είχε προτείνει και παρουσιάσει το 2012 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο τότε συνεργάτης του Δρ. Γιώργος Στάμτσης και ο τότε γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης έτρεξαν τον σχεδιασμό του project το οποίο συνοδευόταν και μία μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τα Δυτικά Βαλκάνια. Το «Ήλιος» προέβλεπε την ανάπτυξη σε δημόσιες και αναξιοποιητες εκτάσεις και ακίνητα την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Η παραγόμενη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρονταν στις χώρες της Αδριατικής καταλήγοντας στη Γερμανία. Το επενδυτικό σχέδιο είχε προταθεί και ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος» στην Ε.Ε.
Η προτεινόμενη λεωφόρος ηλεκτρισμού είχε και τη γεωπολιτική της σημασία καθώς δημιουργούσε και τις προϋποθέσεις της πληρέστερης ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως της Αλβανίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Επίσης θα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη συνολικά των χωρών της Αδριατικής. Φυσικά και της Ελλάδας, η οποία τότε έμπαινε στην πονεμένη δεκαετία των μνημονίων.
Απουσία οράματος
Το έργο αυτό δεν προχώρησε ποτέ… Οι πολιτικές ηγεσίες της εποχής δεν αντιλαμβάνονταν τη σημασία της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη σπουδαιότητα των ΑΠΕ για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους.
Τώρα βλέπουν πιο καθαρά… Αν και θα έπρεπε ως πολιτικοί να οραματίζονται και να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα και με πρόνοια για το μέλλον. Πριν δηλαδή σκάσει το κακό…
Οι λεωφόροι «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αποτελέσουν το νέο όραμα της Ε.Ε. και να ανοίξουν… Να αρθούν τα όποια εμπόδια ώστε οι λαοί να απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων