
Την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Βρετανίας από «σταθερή» σε «αρνητική», υποβάθμισε ο οίκος Moody’s ακολουθώντας τα βήματα των άλλων δύο λεγόμενων μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, του S&P και του Fitch, εν μέσω πολιτικοοικονομικής κρίσης στη χώρα μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού και αρχηγού του συντηρητικού κόμματος, Λιζ Τρας.
Αλματώδης αύξηση πληθωρισμού
Η απόφαση αυτή οφείλεται στο ότι οι αποφάσεις του Λονδίνου είναι πλέον πιο «απρόβλεπτες» την ώρα που τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας εντείνονται κι’ ο πληθωρισμός αυξάνεται αλματωδώς, εξήγησε ο οίκος στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός «ρίχνει» τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία
Η παρουσίαση αμφιλεγόμενου συμπληρωματικού προϋπολογισμού την 23η Σεπτεμβρίου, κατόπιν η απόσυρση σχεδόν όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν και η παραίτηση της κυρίας Τρας έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, «αντανακλούν» τον βαθμό στον οποίο το «πολιτικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο» έχει γίνει «πολωμένο και απρόβλεπτο», επιχειρηματολόγησε ο Moody’s.
Κάτι που ενδέχεται να «υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξυγίανση του προϋπολογισμού» τη στιγμή που «πιθανόν απαιτούνται μέτρα για να ελαφρυνθεί το κόστος ζωής», συμπλήρωσε.
Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου συνδέεται επίσης με τους αυξημένους κινδύνους λόγω του βάρους του κρατικού χρέους.
Προειδοποίηση… για το αξιόχρεο
Το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού του βρετανικού δημοσίου έχει αυξηθεί, κάτι που περιπλέκει την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την ώρα που ο πληθωρισμός ίπταται περί το 10% – είναι ο υψηλότερος στην G7 – και το Λονδίνο προεξοφλείται πως θα επιδιώξει περαιτέρω κρατικό δανεισμό.
Είναι πιθανή η «φθορά της αξιοπιστίας των πολιτικών» της Βρετανίας, με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προειδοποίησε ο Moody’s.
Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου αμετάβλητο στη βαθμίδα Aa3. Ομως η υποβάθμιση της προοπτικής σηματοδοτεί την ενδεχόμενη υποβάθμισή του μέσα στους προσεχείς 12 ως 18 μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος