
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας για το αυξημένο ενεργειακό κόστος του χειμώνα, καθώς ήδη οι λογαριασμοί τους στις εταιρίες ενέργειας ξεπερνούν τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί στα ταμεία τους. Κατ’ επέκταση, το επιπλέον κόστος που αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί.
Πολλά πανεπιστήμια απλά… δεν πληρώνουν, αφήνοντας τους λογαριασμούς που αφορούν την ενέργεια να συσσωρεύονται και πληρώνοντας μέρος αυτών από την έκτακτη επιχορήγηση που παίρνουν από το κράτος, κάθε χρονιά τον Δεκέμβριο. Πάντως, στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, οι λογαριασμοί έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη (πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ενώ άλλα μεγάλα ιδρύματα της περιφέρειας έχουν «ξεχάσει» ακόμη και τα ποσά που χρωστούν.
Διαβάστε επίσης: Η παγκόσμια αγορά των πανεπιστημίων και… οι οίκοι αξιολόγησης
Οπως λέει ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει για φέτος ειδικό ενεργειακό τιμολόγιο και η απάντηση που δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία ήταν ότι θα υπάρξει μια σχετική μέριμνα υποστήριξης για το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Το υπέρμετρα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει καταστήσει απέλπιδα την προσπάθεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να καλύψουν τη δαπάνη από την καθορισμένη επιχορήγησή τους για δαπάνες λειτουργίας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπέρογκων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις οικονομικές υπηρεσίες» αναφέρεται σε σχετική επιστολή που έστειλε η Σύνοδος Πρυτάνεων προς τα συναρμόδια υπουργεία.
«Λαμβάνοντας υπόψη σας, αφενός τη μείωση που υπέστησαν τα πλεονάζοντα ταμειακά́ διαθέσιμα των Φορέων από́ το πρόγραμμα αναδιάταξης του Ελληνικού́ χρέους και τη συμμετοχή́ τους στο Κοινό Κεφάλαιο του ν. 2469/1997, με διαχειρίστρια την Τράπεζα της Ελλάδος, και αφετέρου την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της μισθοδοσίας του έκτακτου διδακτικού́ προσωπικού́ αποκλειστικά́ από́ τα ταμειακά́ μας διαθέσιμα, θα πρέπει να υιοθετηθεί́ εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της εκτόξευσης του ενεργειακού́ κόστους» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Πάντως, όπως είναι φυσικό, όλοι περιμένουν ότι τους επόμενους μήνες τα σχετικά έξοδα θα εκτιναχθούν, ειδικά για τα πανεπιστήμια που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Συνάντηση πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ όλα τα παραπάνω αλλά και τις λεπτομέρειες και τα τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή του νέου νόμου – πλαισίου για τη λειτουργία τους που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, θα τα συζητήσουν στην τακτική συνάντηση των διοικήσεών τους που θα γίνει μεταξύ 11 και 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Σ’ αυτή θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η απόφαση της Συνόδου να μετεκπαιδεύσει το διοικητικό προσωπικό των ανωτάτων ιδρυμάτων με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τα 35 χρόνια από την πρώτη σύγκληση του οργάνου συντονισμού των διοικήσεων των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας μας.
Από την πλευρά της και η Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου οικονομικά χειμώνα, λόγω της κλιμακούμενης διεθνούς κρίσης, χρειάζεται η έκτακτη χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημίων με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σε ποσοστό που τουλάχιστον να αντισταθμίζει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, έτσι ώστε να μη διακυβευθεί η ομαλή λειτουργία τους».


Latest News
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.