Έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται -εκτός απροόπτου- να υπογραφεί η χαρακτηριζόμενη «ιστορική» συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα ο Λίβανος και το Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.
Πρόκειται για κρίσιμη -και πολλαπλής «ανάγνωσης»- εξέλιξη στην «κεκαυμένη ζώνη» της Ανατολικής Μεσογείου και στο φόντο του νέου γεωπολιτικού τοπίου που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν πολυετούς αμερικανικής διαμεσολάβησης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών που βρίσκονται τεχνικά (ενίοτε και ενεργά) σε πόλεμο.
Διαβάστε επίσης: Μια ιστορική συμφωνία
Με την οριστικοποίησή της ανοίγει τώρα ο δρόμος για την ένθεν κι ένθεν εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικούς έναντι της Ρωσίας «τροφοδότες».
Ενδεικτικό πάντως των προκλήσεων στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου είναι ακόμη και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την οριστικοποίηση και την υπογραφή της το αργότερο μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, καθώς μετά κανείς δεν ξέρει τι ακολουθεί σε αμφότερες τις χώρες.
Στον πολιτικά ασταθή και οικονομικά κατεστραμμένο Λίβανο λήγει στις 31 Οκτωβρίου η θητεία του προέδρου Μισέλ Αούν και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αποσταθεροποίηση, καθώς η χώρα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο και η Βουλή -αρμόδια για την εκλογή νέου προέδρου- κατακερματισμένη.
Στο πολιτικά επίσης ασταθές Ισραήλ διεξάγονται την 1η Νοεμβρίου οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, με άγνωστο Χ τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού και ανοιχτό το ενδεχόμενο ο -κατηγορούμενος για διαφθορά- Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιστρέψει στην εξουσία.
Προσδοκίες και προκλήσεις
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει αντίθετος στη συμφωνία με τον Λίβανο, κατηγορώντας -όπως και υπερεθνικιστικά κόμματα του Ισραήλ- την υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ ότι συνθηκολόγησε υπό τις απειλές της Χεζμπολάχ για επιθέσεις.
Ωστόσο, πέρα από την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση του τεράστιου κοιτάσματος Καρίς, το Ισραήλ εξασφάλισε και το 17% των εσόδων -όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ- από τα μελλοντικά έσοδα του κοιτάσματος Κανά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται, βάσει της συμφωνηθείσας γραμμής οριοθέτησης, στη θαλάσσια δικαιοδοσία του Λιβάνου.
Η δε απόδοση του μερίσματος στο Ισραήλ αναφέρεται ότι θα γίνεται απευθείας -με ξεχωριστή σύμβαση και χωρίς εμπλοκή της Βηρυτού- από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies, υπεύθυνο για τη γεώτρηση στο λεγόμενο «οικόπεδο» 9.
Η χρόνια διακρατική διένεξη εν τω μεταξύ για τα θαλάσσια σύνορα από τη μια, η χρεοκοπία του Λιβάνου και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη χώρα από την άλλη, είχαν «φρενάρει» τις έρευνες στο Καρίς και ουδείς στη Βηρυτό είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει με σαφήνεια το μέγεθος του κοιτάσματος ή πότε και πόσα έσοδα θα φέρει στα άδεια κρατικά ταμεία.
«Στο καλύτερο σενάριο, αναμένεται να ανακαλυφθούν περίπου 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου», λέει στον ιστότοπο The Cradle η Νταϊάνα Κάισι της ΜΚΟ Λιβανέζικη Πρωτοβουλία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. «Σε αυτή την περίπτωση», εκτιμά, «τα κέρδη του Λιβάνου θα μπορούσαν να φτάσουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, κατανεμημένα σε βάθος 15ετίας».
Όμως η οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου -από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία- απαιτεί πολύ πιο άμεσες λύσεις. Ως έχουν τα πράγματα, η μοναδική διαθέσιμη είναι μέσω του ΔΝΤ.
Πολιτικό τέλμα
Από τον περασμένο Απρίλιο η Βηρυτός έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον διεθνή οικονομικό οργανισμό για ένα πακέτο στήριξης ύψος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τετραετούς διάρκειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρώτη αξιολόγηση από κλιμάκιο του ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν αρνητική, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2022 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και ότι η μεταρρύθμιση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου προχωρά με ρυθμούς… χελώνας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Αούν έριξε το φταίξιμο σε «εγχώριους παράγοντες». Απηυδισμένοι και βίαια φτωχοποιημένοι, οι περισσότεροι πολίτες καταγγέλλουν τις μεθόδους της διεφθαρμένης πολιτικής και οικονομικής ελίτ, που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται και καταστρέφουν τη χώρα.
Ακόμη και μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ, λίγοι βλέπουν σήμερα διέξοδο στο σπιράλ οικονομικής κρίσης στο οποίο βυθίζεται ο Λίβανος από το 2019: απόρροια της εγκληματικής κακοδιαχείρισης και της ενδημικής διαφθοράς, που το καλοκαίρι του 2020 λίγο έλειψαν να τινάξουν κυριολεκτικά τη Βηρυτό -με την φονική έκρηξη στο λιμάνι της- στον αέρα.
Τώρα, δε, εκφράζονται φόβοι ότι στη χώρα θα ξεσπάσει και θεσμική κρίση, εάν η διχασμένη Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει έγκαιρα νέο πρόεδρο του Λιβάνου. Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
Εάν δεν βγει «λευκός καπνός» μέχρι τη λήξη της θητείας του Αούν, στις 31 Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι η επίλυση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης θα αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.
Ήδη εντείνει τον διχασμό η προοπτική ανάληψης των προεδρικών εξουσιών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι: πρώην και νυν πρωθυπουργό και ταυτόχρονα δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς. Κατονομάζεται επίσης στα Pandora Papers.
Πλήρης κατάρρευση
Στο μεσοδιάστημα, το 80% των περίπου 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λιβάνου έχει βυθιστεί στη φτώχεια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Πολλοί δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί.
Η άφιξη στο λιμάνι της Τρίπολης του πρώτου φορτίου σιτηρών από την Ουκρανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγο εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιώσει τη δραματική κατάσταση, που άλλωστε εκτείνεται σε όλους τους τομείς της χώρας.
Το εθνικό νόμισμα, η λίρα του Λιβάνου, έχει γίνει «κουρελόχαρτο», χάνοντας πάνω από 95% της αξίας. Ο πληθωρισμός είναι τριψήφιος, με προβλέψεις ότι θα φτάσει το 178% μέχρι το τέλος του έτους, εξαϋλώνοντας έτι περαιτέρω την αγοραστική δύναμη σε μια χώρα που εξαρτάται από εισαγωγές ακόμη και για τα απαραίτητα.
Με τις περισσότερες τράπεζες επί της ουσίας χρεοκοπημένες, οι καταθέτες βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα -κυρίως σε δολάριο- να εξαλείφονται. Καθώς οι περιορισμοί έχουν συρρικνώσει τις αναλήψεις σε… χαρτζιλίκι, η χώρα γίνεται πλέον μάρτυρας μιας σειράς ληστειών από απεγνωσμένους πολίτες που θέλουν να αποσύρουν τις μπλοκαρισμένες καταθέσεις τους.
Ο δημόσιος τομέας και οι υπηρεσίες έχουν επίσης καταρρεύσει. Η ηλεκτροδότηση διαρκεί μόνο λίγες ώρες ώρες την ημέρα. Το καθαρό πόσιμο νερό έχει γίνει πολυτέλεια, με αποτέλεσμα τώρα να καταγράφεται ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων χολέρας.
Τα περισσότερα νοσοκομεία εν τω μεταξύ υπολειτουργούν, εν μέσω τραγικών ελλείψεων σε εξοπλισμό, φάρμακα (ειδικά αντικαρκινικά), αλλά πλέον και σε προσωπικό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 40% των γιατρών και το 30% των νοσηλευτών έχουν μεταναστεύσει μόνιμα ή εργάζονται με μερική απασχόληση στο εξωτερικό.
Όχι τυχαία, οργανώσεις κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο εν γένει κύμα μετανάστευσης από την εποχή του λιβανικού εμφυλίου (1975-1990).
Όλο και περισσότεροι προσπαθούν να φύγουν μέσα της Μεσογείου. Μόλις τα τέλη Σεπτεμβρίου, 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν μια βάρκα γεμάτη μετανάστες και πρόσφυγες -Λιβανέζους, Σύρους και Παλαιστίνιους- ανατράπηκε λίγο μετά την απόπλου από τις βόρειες ακτές του Λιβάνου.
Μια πολυεπίπεδη κρίση
Μοιραία, η οικονομική κρίση και πολιτικό τέλμα στη χώρα έχουν συμβάλει σε μια κατάσταση κοινωνικής αναταραχής και γενικής απόγνωσης.
Στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Συναισθημάτων του ινστιτούτου Gallup ο Λίβανος αναφέρεται ως η πιο θυμωμένη χώρα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μόλις τη δεύτερη θέση πίσω από το Αφγανιστάν σε δείκτες που αποτυπώνουν π.χ. τα επίπεδα θλίψης ή καταπίεσης.
Όλα αυτά τα συναισθήματα ωστόσο δεν ξεσπούν μόνο σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Νέα στοιχεία του λιβανέζικου ερευνητικού κέντρου Information International δείχνουν αύξηση κατά 18% των δολοφονιών και κατά 7,8% των αυτοκτονιών φέτος, σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Embrace για την ψυχική υγεία στον Λίβανο, σήμερα καταγράφεται μια απόπειρα αυτοκτονίας κάθε έξι ώρες. Η συχνότητα περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος γυναικών αποκτά συν τω χρόνω επίσης εφιαλτικές διαστάσεις.
Η κρίση ψυχικής υγείας είναι ωστόσο μόνο μια παράμετρος της «κληρονομιάς» καταστροφής από την οικονομική κρίση στον Λίβανο.
Με το σύστημα ηλεκτροδότησης να υπολειτουργεί -ακόμη και με τη χρήση ακατάλληλων, όπως καταγγέλλεται, καυσίμων- οι γεννήτριες ντίζελ λειτουργούν πλέον σε 24ωρη βάση από άκρη σε άκρη της χώρας, σε σπίτια, νοσοκομεία, υπηρεσίες και επιχειρήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει επιδεινωθεί δραματικά η ατμοσφαιρική ρύπανση -κατά 300% από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις- με τον αέρα του Λιβάνου να είναι πλέον μολυσμένος από τοξικές εκπομπές και καρκινογόνες ουσίες.
Την κατάσταση επιβαρύνει άλλωστε και η ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών σε 900 ανοιχτές χωματερές ανά τη χώρα.
Ερευνητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού προειδοποιούν για επιπλέον 550 καρκινοπαθείς και 3.000 πάσχοντες με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κάθε χρόνο.
Ντόμινο καταστροφής
Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται μια σοβαρή κρίση νερού. Αν ο Λίβανος είναι μια χώρα σχετικά πλούσια σε υδάτινους πόρους για τα δεδομένα της Μέσης Ανατολής, η κακή διαχείρισή τους, η αδιαφορία των αρχών και η κρατική διαφθορά τα έχουν κυριολεκτικά δηλητηριάσει.
Το 92% των λυμάτων στον Λίβανο απορρίπτεται χωρίς επεξεργασία. Η χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι ανεξέλεγκτη. Τα βιομηχανικά απόβλητα έχουν καταστροφικό αποτύπημα.
Η διείσδυση του θαλάσσιου νερού επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι υποδομές είναι παλιές, συχνά ανεπαρκείς και έχουν καταρρεύσει. Τα λύματα εισχωρούν στο νερό που πίνουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα τη μετάδοση ασθενειών. Η ηπατίτιδα Α θερίζει.
Η τιμή του καθαρού πόσιμου νερού που διανέμεται με βυτιοφόρα έχει εξαπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF, που πλέον προειδοποιεί ότι το 71% του πληθυσμού κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρόσβαση σε νερό.
Η άρδευση των αγροκτημάτων επίσης επηρεάζεται, συνεπώς και η παραγωγή τροφίμων. Τα δάση εν τω μεταξύ αποδεκατίζονται, τόσο με την παράνομη κοπή δέντρων για καυσόξυλα και θέρμανση το χειμώνα, όσο κυρίως με την άναρχη δόμηση ακόμη και σε παρθένες δασικές εκτάσεις.
Καθώς ολοένα και περισσότεροι Λιβανέζει στρέφονται εν τω μεταξύ στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ ως εναλλακτική στις γεννήτριες ντίζελ -εξαιρετικά κοστοβόρες πια, λόγω τιμής του καυσίμου- εκφράζονται φόβοι για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών από πρόχειρες τοποθετήσεις και κακές καλωδιώσεις.
Με όλα αυτά ως φόντο, πολλοί έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το εάν και πότε ο Λίβανος θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Ακόμη κι εάν σταματήσει κάποια στιγμή στο μέλλον να αποτελεί σημείο αναφοράς της οικονομικής καταστροφής, οι φόβοι εντείνονται ότι η Χώρα των Κέδρων θα έχει μέχρι τότε μετατραπεί σε hotspot της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: in.gr
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία