Από την πρωθυπουργία της Ιταλίας αποχωρεί – και τυπικά – ο Μάριο Ντράγκι. Οι ηγέτες της ΕΕ με μηνύματά τους στα social media τον αποχαιρετούν και του αναγνωρίζουν ότι έκανε πάντα «ό, τι χρειαστεί», όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Αυτή τη φορά τα κινητά τηλέφωνα δεν τα άφησαν έξω από την αίθουσα οι ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν είχαν, βλέπετε, την αγωνία, να υποκλέψει κάποιος (διάβαζε Ρώσοι) τη συνεδρίαση για την ενέργεια.

Διαβάστε επίσης – Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξε σε συμφωνία «για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας»

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός πήρε το κινητό του και έβγαλε μια σέλφι με τον Ντράγκι. «Ήταν τιμή και προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για 20 μήνες! Είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης! Τις καλύτερες ευχές, Μάριο, για τις μελλοντικές σου προσπάθειες!».

Όταν όμως άρχισε η συζήτηση για την Ουκρανία και την εξωτερική πολιτική τα κινητά τηλέφωνα σίγησαν.

Οι διαφωνίες

Τις πιο έντονες διαφωνίες είχαν ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο (απερχόμενος) Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αυτές ακριβώς τις διαφωνίες ανέλαβε να γεφυρώσει ο Πρωθυπουργός. Κι αν ρωτάτε γιατί βγήκε μπροστά ο κ. Μητσοτάκης σε μια τόση κρίσιμη υπόθεση, η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο πιο ενημερωμένος για όσα είχαν συμβεί εδώ και μήνες με το φυσικό αέριο.

Όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, έκανε και πολλά… σεμινάρια σε άλλους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το φυσικό αέριο και ανέλυε προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα. Ήταν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες έκανε λόγο για πλαφόν. Έτσι, εκείνη την ώρα στο δείπνο των ηγετών, ανέλαβε τον ρόλο του «γεφυροποιού» των εκ διαμέτρου αντίθετων προτάσεων και απόψεων..

Η ουσιαστική διαφωνία που είχαν Σολτς και Ντράγκι (με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστες σχέσεις) ήταν στο θέμα της χρηματοδότησης και οι τρόποι να με τους οποίους θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Ο Ιταλός ήθελε ένα σύστημα χρηματοδότησης όμοιο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης και τελικά συζητώντας και με τον κ. Μητσοτάκη σε ρόλο «γεφυροποιού» επήλθε η συμφωνία με τον κ. Σολτς, ώστε να μπει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια πρόταση η οποία συμφωνήθηκε και που πρόκειται να εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Βηματοδότης 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα