Από την πρωθυπουργία της Ιταλίας αποχωρεί – και τυπικά – ο Μάριο Ντράγκι. Οι ηγέτες της ΕΕ με μηνύματά τους στα social media τον αποχαιρετούν και του αναγνωρίζουν ότι έκανε πάντα «ό, τι χρειαστεί», όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.
Αυτή τη φορά τα κινητά τηλέφωνα δεν τα άφησαν έξω από την αίθουσα οι ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν είχαν, βλέπετε, την αγωνία, να υποκλέψει κάποιος (διάβαζε Ρώσοι) τη συνεδρίαση για την ενέργεια.
Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός πήρε το κινητό του και έβγαλε μια σέλφι με τον Ντράγκι. «Ήταν τιμή και προνόμιο να κάθομαι δίπλα στον Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για 20 μήνες! Είναι ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης! Τις καλύτερες ευχές, Μάριο, για τις μελλοντικές σου προσπάθειες!».
Όταν όμως άρχισε η συζήτηση για την Ουκρανία και την εξωτερική πολιτική τα κινητά τηλέφωνα σίγησαν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι διαφωνίες
Τις πιο έντονες διαφωνίες είχαν ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο (απερχόμενος) Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αυτές ακριβώς τις διαφωνίες ανέλαβε να γεφυρώσει ο Πρωθυπουργός. Κι αν ρωτάτε γιατί βγήκε μπροστά ο κ. Μητσοτάκης σε μια τόση κρίσιμη υπόθεση, η απάντηση που δίνεται είναι ότι ο πιο ενημερωμένος για όσα είχαν συμβεί εδώ και μήνες με το φυσικό αέριο.
Όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, έκανε και πολλά… σεμινάρια σε άλλους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το φυσικό αέριο και ανέλυε προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα. Ήταν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες έκανε λόγο για πλαφόν. Έτσι, εκείνη την ώρα στο δείπνο των ηγετών, ανέλαβε τον ρόλο του «γεφυροποιού» των εκ διαμέτρου αντίθετων προτάσεων και απόψεων..
Η ουσιαστική διαφωνία που είχαν Σολτς και Ντράγκι (με τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστες σχέσεις) ήταν στο θέμα της χρηματοδότησης και οι τρόποι να με τους οποίους θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Ο Ιταλός ήθελε ένα σύστημα χρηματοδότησης όμοιο με αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης και τελικά συζητώντας και με τον κ. Μητσοτάκη σε ρόλο «γεφυροποιού» επήλθε η συμφωνία με τον κ. Σολτς, ώστε να μπει το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Μια πρόταση η οποία συμφωνήθηκε και που πρόκειται να εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Βηματοδότης
Latest News
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.