Τρία προγράμματα για την επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το πρώτο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη ετοιμάζεται ο σχετικός οδηγός, με την προδημοσίευσή του να τοποθετείται σε περίπου δύο εβδομάδες. Το πρόγραμμα θα τρέξει ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται και την πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων.

Ειδικά για τα νοικοκυριά, οι πρώτες «ασκήσεις» που έχουν κάνει οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΝ δείχνουν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά μπορούν να επιδοτηθούν με 25% και τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας με 60%. Το σκεπτικό τους είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα με μπαταρία ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω συμφόρηση στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Πάντως, από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος (μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών τα συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας των 10 κιλοβάτ) στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 γιγαβάτ (GW).

Διαβάστε επίσης: Greenpeace: Tρεις προτάσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3 με 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στο νέο πρόγραμμα θα τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ένταξης ή θα ισχύσει η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων.

Επίσης, δεν έχει «κλειδώσει» ούτε το συνολικό κονδύλι, ωστόσο στα μέσα Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είχε αναφέρει ότι υπολογίζεται ένας συνολικός προϋπολογισμός 780 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ηλιακών πάνελ για αυτοπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος σχεδιάζεται να κατευθυνθεί για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, το 35% στις μικρές επιχειρήσεις και το 15% στους αγρότες.

Από μελέτη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έχει προκύψει ότι, για ένα μικρό οικιακό φ/β των 3 kwp, που εγκαθίσταται, χωρίς καμία επιδότηση, ο χρόνος απόσβεσης φθάνει στα 9 χρόνια. Αντίθετα με μία επιδότηση της τάξης του 25%, ο χρόνος αποπληρωμής μειώνεται στα 3 χρόνια.

Ακολουθούν άλλα δύο προγράμματα

Του προγράμματος φωτοβολταϊκών στις στέγες, θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο, ύψους 160 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις και έχει αποφασιστεί ότι φορέας υλοποίησης θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Το δεύτερο ύψους 100 εκατ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων, ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, το οποίο έχει εκτοξευθεί και παράλληλα να υποστηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον εθνικό κλιματικό νόμο ο οποίος είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο, από τον ερχόμενο Ιανουάριο όλα τα νέα ειδικά κτίρια (πρόκειται για όσα η κύρια χρήση τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιφάνειας δόμησης δεν είναι η κατοικία), εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., υποχρεούνται να τοποθετούν φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα θέρμανσης σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Αντιστοίχως, στη νέα πολιτική της ΕΕ – όπως αποτυπώνεται στο “RePower EU” που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα – η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Έτσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδό ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»