Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η κίνηση της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ να απολύσει αυτή την εβδομάδα τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) Άρνε Σένμπομ. Το νυχτερινό μαγκαζίνο «ZDF Magazin Royale» είχε αναφερθεί στις στενές σχέσεις του Σένμπομ με σύλλογο προσκείμενο σε κύκλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί απλώς μια ένδειξη του πόσο λεπτή είναι η κατάσταση στην Γερμανία όσον αφορά τις υποδομές ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει πως βασικές εγκαταστάσεις τροφοδοσίας όπως το δίκτυο ρεύματος, το νερό, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, η επικοινωνία αλλά και η βιομηχανία στο σύνολό δεν προστατεύονται επαρκώς. Οι ειδικοί εδώ και καιρό επισημαίνουν πως σε περίπτωση διαδικτυακής επίθεσης σημαντικές υποδομές στην Γερμανία δεν προστατεύονται σχεδόν καθόλου.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: «Σαμποτάζ» στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες
Πριν από λίγες μέρες παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη βόρεια Γερμανία και οι αρχές έκαναν λόγο για «μία πράξη με πολιτικά κίνητρα». Το σίγουρο είναι πως οι δράστες ήξεραν ακριβώς πώς να κινηθούν ώστε να διακόψουν την κυκλοφορία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως περίπου το 80% των υποδομών ζωτικής σημασίας στην Γερμανία ανήκει σε ιδιώτες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι εταιρείες που πέφτουν θύματα επιθέσεων. Οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται ολοένα και περισσότερο θύματα επιθέσεων χάκερ, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου και των υπουργείων.
Ο Κόνσταντιν φον Νοτς, εκπρόσωπος των Πρασίνων για την πολιτική ασφάλειας στο κοινοβούλιο δήλωσε στην DW: «Η Γερμανία υπήρξε θύμα εκτεταμένων επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές εδώ και χρόνια. Η κυβερνοασφάλεια στη Γερμανία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε άσχημη κατάσταση. Παρά τα πολυάριθμα αιτήματα και τις αμέτρητες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, οι κίνδυνοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ επαρκώς λόγω εσφαλμένων πολιτικών προτεραιοτήτων».
Ευάλωτες υποδομές ζωτικής σημασίας στη Γερμανία
Ο πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ρόντερικ Κιζεβέτερ πρόσθεσε σε συνέντευξή του στην DW: «Οι υποδομές ζωτικής σημασίας στην Γερμανία είναι πολύ ευάλωτες». Αυτό οφείλεται αφενός στην εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των υποδομών αυτών και ως εκ τούτου στην ανάληψη της ευθύνης για την προστασία τους από ιδιώτες. «Από την άλλη πλευρά υπάρχει έλλειψη στρατηγικής για την προστασία των υποδομών. Τα μέτρα προστασίας απευθύνονται κυρίως σε μικροεγκληματίες αλλά και οι επενδύσεις σε θέματα κρίσεων και πρόληψής τους είναι ανεπαρκείς» σημειώνει ο ίδιος.
Οι ειδικοί συμφωνούν: η Γερμανία πρέπει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση, να επενδύσει περισσότερο σε μέτρα κυβερνοασφάλειας, αλλά και να αναπτύξει μια στρατηγική μορφή επικοινωνίας με τον πληθυσμό ώστε οι άνθρωποι να μπορούν βραχυπρόθεσμα να αυτό-προστατεύονται από τυχόν επιθέσεις. Η έλλειψη επενδύσεων όμως σε αυτό τον τομέα οδηγεί τώρα την υπ. Εσωτερικών στη δημιουργία ενός συντονιστικού γραφείου για όλα τα υπουργεία στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων κινδύνων.
Το 2011 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια καθόρισαν εννέα κρίσιμους τομείς υποδομών της καθημερινής ζωής, και οι ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση να επικεντρώνεται λιγότερο στην καταπολέμηση των δολιοφθορών, όπως συνέβη και στην περίπτωση των σιδηροδρόμων πριν από λίγες ημέρες, και να αυξήσει την ασφάλεια των συστημάτων.
Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας απο τον Μάιο
Μέχρι σήμερα τα πρότυπα ασφάλειας που έχουν αναπτυχθεί από την ομ. Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών ισχύουν για τους κρίσιμους τομείς υποδομών. Οι ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές επιθέσεις στα συστήματά τους, ενώ από τον ερχόμενο Μάιο αναμένονται αυστηρότεροι νομικοί κανόνες καθώς οι ιδιώτες θα πρέπει να αναπτύξουν οι ίδιοι συστήματα ανίχνευσης επιθέσεων. Προς το παρόν βέβαια η ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών είναι απορροφημένη με την περίπτωση του Άρνε Σένμπομ, ενώ και οι ιδιωτικές εταιρίες θα πρέπει να επενδύσουν υπέρογκα ποσά για να προστατέψουν καλύτερα τα συστήματά τους.
Ταυτόχρονα η επικείμενη είσοδος της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου προβληματίζει αρκετά. Σύμφωνα με τους δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς WDR και NDR, τα αρμόδια υπουργεία πιέζουν να μην προχωρήσει η συμφωνία καθώς παρέχει «δυνατότητες εκβιασμού» στην κινεζική πλευρά, ενώ ο καγκελάριος Σολτς φέρεται να εγκρίνει τη συνεργασία. Λίγες μέρες πριν μάλιστα, ο Μπρούνο Κάλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφορίων, δήλωσε πως είναι «πολύ επικριτικός» απέναντι στις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας, η δε κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε απαιτώντας από το Βερολίνο να μην πολιτικοποιεί τις αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις και να μην καταφεύγει σε προστατευτικά μέτρα «στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».
Γενς Τούραου
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: DW
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...