Μια αναμενόμενη αξιολόγηση ήταν αυτή της S&P η οποία το βράδυ της Παρασκευής διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+. Θυμίζουμε ότι είναι ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και μαζί με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των ξένων οίκων η ελληνική οικονομία θα περιμένει για αρκετούς μήνες το… φως το αληθινόν.
Στο ερώτημα πότε θα φτάσουμε στο πολυπόθητο επίπεδο του investments grade, οι πληροφορίες λένε ότι αυτό δύσκολα θα γίνει πριν από τις εκλογές, είτε γίνουν άνοιξη, είτε αρχές καλοκαιριού. Αρα πάμε για το φθινόπωρο του 2023, ένα χρόνο μετά, κι αφού δεν συμβούν… σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί.
Το καλό σενάριο είναι να συμβεί αυτό που πρόβλεψε η S&P, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι φέτος 5,8% και του χρόνου στο 1,7%. Το κακό είναι η ενεργειακή κρίση να μηδενίσει την ανάπτυξη του 2023, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλους.
Σε κάθε περίπτωση η προχθεσινή αξιολόγηση κινείται στα ίδια επίπεδα με τις άλλες, ότι δηλαδή «προσγειωνόμαστε» γιατί δεν ξέρουμε τι μας περιμένει…
Η φοροδιαφυγή της καθημερινότητας
Μια ιστορία διηγήθηκε στη στήλη ένας πολίτης θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλη έκταση έχει πάρει η φοροδιαφυγή στην ταμειακή μηχανή και πόσο άστοχο είναι να δίνεις αναβολή στο μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Ο πολίτης, λοιπόν, παίρνει ταξί για να πάει στο σπίτι του. Πληρώνει το αντίτιμο, περιμένει να δει αν ο ταξιτζής θα φιλοτιμηθεί να δώσει απόδειξη, αλλά… τζάμπα περίμενε.
Πηγαίνει μετά από λίγο να πάρει καφέ και κολατσιό, πληρώνει με κάρτα και λαμβάνει μόνο την απόδειξη από το POS και ουδέποτε αυτό της ταμειακής μηχανής.
Παίρνει το αυτοκίνητό του και πάει την ίδια ημέρα να βάλει βενζίνη, πληρώνοντας επίσης με κάρτα. Η βασική ερώτηση: «Θες απόδειξη;». Αν αδιαφορήσεις δεν δίνουν ποτέ απόδειξη, παρά μόνο αυτή από το μηχάνημα που πλήρωσες με κάρτα.
Το μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο έχει στο τέλος δελτίο παραγγελίας, έχει απόδειξη POS αλλά δεν έχει απόδειξη από την ταμειακή.
Οσο για το βράδυ και μερικά ποτά στο μπαράκι; Ούτε λόγος για απόδειξη.
Δεν είναι κάποιο φανταστικό σενάριο. Είναι καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες πολίτες. Και είναι κάτι που πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο από την Πολιτεία. Γιατί αλλιώς η φοροδιαφυγή απλά θα είναι τέτοιας έκτασης που θα ψάχνουμε δημοσιονομικό χώρο για να δίνουμε επιδόματα και δεν θα βρίσκουμε. Ούτε να περιμένουμε μειώσεις στους φόρους όταν οι ίδιοι δεν απαιτούμε αποδείξεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να τσακωνόμαστε με τους επαγγελματίες.
Πληθωρισμός μπαμπούλας για τους επενδυτές
Τρομάζει τους επενδυτές ο «μπαμπούλας» του πληθωρισμού και η αγορά ομολόγων παγκοσμίως έχει γυρίσει σε εποχές της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2011. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό των Νέων, οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά, ενόψει και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Μεγάλη έκπληξη η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου που εκτοξεύθηκε στο 2,5%, με την τιμή του να κινείται σε υψηλό 11 ετών. Η απόδοσή του γύρισε στο 2011. Η εικόνα χτυπά συναγερμό καθώς η γερμανική αγορά οδεύει προς τη 12η πτωτική εβδομάδα. Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο έχει σημειώσει αύξηση 3 μονάδων και βρίσκεται μία ανάσα πριν απ’ το 5% (4,8%), ενώ το ελληνικό έχει τσιμπήσει τις τελευταίες ημέρες και βρίσκεται σταθερά στο 5,10% (+2,6 μονάδες). Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και αν η ευρωζώνη περάσει σε ύφεση. Σε αυτή τη συγκυρία, η Alpha Bank μέσω έκδοσης ομολόγου άντλησε 400 εκατ. ευρώ με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%.
Ρυθμίσεις δανείων με μικρότερα επιτόκια
Μειώνονται τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η μείωση αυτή αφορά τις προτάσεις για ρύθμιση που κάνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού. Οι αντιπροτάσεις των τραπεζών προκύπτουν αυτόματα, βάσει ειδικών παραμέτρων. Μία από αυτές είναι το περιθώριο που προσθέτουν πάνω στο διατραπεζικό επιτόκιο. Ετσι προκύπτει το τελικό επιτόκιο για τα δάνεια που ρυθμίζονται. Το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανακοίνωσαν ότι το ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων μειώνεται:
– κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες) που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα.
– κατά 150 μονάδες βάσεις (1,5%) και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.
Με ψηφιακά ραντεβού στα Ελεγκτικά Κέντρα
Μόνο ύστερα από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού θα γίνονται, από τις 7 Νοεμβρίου 2022, οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της ΑΑΔΕ. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνάντησης και όχι στα γραφεία των ελεγκτών και των προϊσταμένων τους. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγχόμενοι θα προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους μόνο μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου», της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), με βάση τον αριθμό της εντολής ελέγχου και με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Επίσης, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι ελεγχόμενοι θα προσέρχονται στα ΕΛΚΕ, επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Λεφτά σε επιχειρήσεις με επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους
Αύριο, Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το Β΄κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.
Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:
– 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
– 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
– 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».
Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ http://www.dypa.gov.gr
10 τρισ. δολάρια συναλλαγές σε κίνδυνο
Ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.
Όπως είπε, με αφορμή τη δολιοφθορά των υποθαλάσσιων αγωγών North Stream 1 και 2, μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφέρονται διαδικτυακά δεδομένα που συμβάλλουν στη διευκόλυνση συναλλαγών αξίας περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά. Τεράστιο το νούμερο, όπως τεράστια και η ζημιά που θα πάθουμε όλοι αν υπάρξει δολιοφθορά.
Γι’ αυτό η κ. Καϊλή ζητά από την Κομισιόν να λάβει μέτρα προκειμένου να μη διαταραχθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Όμως, φανταστείτε το θέμα που βάζουν και όσοι ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια. Πώς δηλαδή μια επίθεση σε ηλεκτρονικά συστήματα ή σε υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια, μπορούν να τινάξουν χώρες, τραπεζικά συστήματα ή άλλες παγκόσμιες συναλλαγές, στον αέρα.
Η μάχη της Λιβύης
Πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζει επίσκεψη – αστραπή στην Τρίπολη της Λιβύης. Πιθανότατα έως το τέλος Νοεμβρίου. Γεγονός που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας, που το αναλύει, αναφορικά με τη σκοπιμότητά του και τα πιθανά απότοκά του στην ευρύτερη περιοχή.
Προφανώς και το κάνει για να αναδείξει την ηγεμονία του στην περιοχή αλλά και για να στηρίξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού της προσωρινής κυβέρνησης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα να κρατηθεί στην εξουσία. Είναι άλλωστε αυτός που προωθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο.
Όμως, ενδιαφέρον έχει η αντίδραση της Αθήνας. Προτού ο Ερντογάν πάει στη Λιβύη, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται στη Βεγγάζη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αν βεβαίως του το επιτρέψει ο κορωνοϊός που κόλλησε χθες και γι’ αυτό ανακοίνωσε την ακύρωση ορισμένων του ταξιδιών.
Στη σκιά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, αν πάει ο κ. Δένδιας θα θελήσει να αναδείξει αυτό το ζήτημα και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της χώρας, Σάλεχ, ο οποίος έχει καταδικάσει το τουρκολυβικό μνημόνιο, θα έχει αυτή την κατεύθυνση.
Πιο είναι το κακό; Ότι 26-28 Οκτωβρίου διεξάγεται διάσκεψη στο Λονδίνο σε επίπεδο διπλωματών με συμμετοχή Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αιγύπτου, ΗΠΑ, Γερμανίας και… Τουρκίας. Η Ελλάδα απούσα…
Η… καθυστερημένη Δικαιοσύνη και η ψηφιακή επανάσταση
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την καθυστέρηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Ουραγοί στην Ευρώπη καθώς, στη χώρα μας, ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 4,5 χρόνια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρόνο στην ΕΕ των 27 (υπερδιπλάσιο της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, που έχουν επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση των συστημάτων και προσεγγίζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Για ποια επιχειρηματικότητα να μιλήσουμε επομένως και για ποιες επενδύσεις όταν οι επιχειρηματίες… τρέμουν τη Δικαιοσύνη;
Πρόσφατα ο επικεφαλής της Dialectica είπε ότι έχει την έδρα του στο Λονδίνο, αν και οι εργαζόμενοι είναι στην Ελλάδα, όχι για φορολογικούς λόγους, αλλά γιατί οι πελάτες του προτιμούν να αντιμετωπίζουν το αγγλικό δίκαιο.
Αυτή είναι η εικόνα, λοιπόν, στην ελληνική δικαιοσύνη. Με εκατομμύρια έγγραφα, με δραματικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, με την ψηφιοποίηση να είναι σε εμβρυακό στάδιο.
Γι’ αυτό και οι δηλώσεις που έκανε χθες στο συνέδριο Olympia Forum III, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ακούγονται με ελπίδα.
Ο υπουργός, από μακριά λόγω του τραυματισμού που είχε πρόσφατα στο πόδι του ναφερόμενος στον τομέα της Δικαιοσύνης και τις επιχειρούμενες ψηφιακές αλλαγές όπως π.χ. τα δικόγραφα τόνισε πως «πλέον οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη δικαιοσύνη υπήρχαν ψηφιακά συστήματα αλλά οι εκκρεμότητες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Επόμενο βήμα είναι να μπορούν να γίνουν ψηφιακά διαδικασίες που απαιτούν μετακινήσεις από νησί σε νησί.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι περιοχές όπου θα περιληφθούν σε αυτό. Γενικότερα στον τομέα της δικαιοσύνης είναι το έργο της ψηφιοποίησης των Συστημάτων ώστε όλα τα δικαστήρια της χώρας να αποκτήσουν τα σχετικά συστήματα.
Επίσης θα μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά τα δικόγραφα και κάποιος θα μπορεί να τα δει στον υπολογιστή του που σημαίνει ότι όλα τα δικαστήρια θα ενωθούν μεταξύ τους. Έχουμε δημοπράτηση για το μεγάλο έργο για όλα τα πληροφοριακά συστήματα στον τομέα δικαιοσύνης. Επίσης θα μπορούν να καταγράφονται τα πρακτικά και η ψηφιοποίηση του χαρτιού που ισχύει για όλα τα θέματα που άπτονται σε θέματα υπουργείων».
Για να δούμε. Θα είναι η επόμενη ψηφιακή επανάσταση μετά το gov.gr;
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»