Η Consensus Economics στη μελέτη της του Οκτωβρίου για τις οικονομίες G7 και τη Δυτική Ευρώπη αναφέρει ότι μπορεί το επίπεδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στον Καναδά να άρχισε να μειώνεται από το καλοκαίρι του 2022, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για την περίπτωση της Ευρωζώνης και του Ην. Βασιλείου όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βαίνει αυξανόμενος.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στις επιδράσεις που έχει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας στις τιμές της ενέργειας, καθώς μπορεί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να είναι σε θέση να βασιστούν σε σημαντικό βαθμό στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές, όμως το ίδιο δεν ισχύει για την Ευρώπη.

Η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται να κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία δύσκολο να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα σε φθηνές αλλά και απεριόριστες σε ποσότητα λύσεις για την ενέργεια.

Ταυτόχρονα, η Consensus Economics σημειώνει ότι η χρηματοοικονομική αγορά του Ην. Βασιλείου έχασε σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πλήρη υποχώρηση σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα που είχε ανακοινώσεις πριν λίγες εβδομάδες και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από τις διεθνείς αγορές που απειλούσαν με κρίση χρέους την χώρα.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed, ECB, BoC, BoE) αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να αυξήσουν τα επιτόκια, και το ερώτημα είναι εάν αυτό θα οδηγήσει σε αναχαίτιση της μείωσης του πληθωρισμού ή εάν οι Κεντρικές Τράπεζες υπό το φόβο μιας νέας βαθιάς ύφεσης θα αποφασίσουν να μην επηρεάσουν τα επιτόκια.

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

LATEST NEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Grant Thornton: Μαζι με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας

Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης