Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας, καθώς τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έδειξαν ότι η ηγεσία της χώρας δεν έχει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά περίπου 6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, με τον δείκτη Hang Seng Tech να υποχωρεί περισσότερο από 8%. Ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της JPMorgan Asset Management για την αγορά της APAC, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε χαμηλότερα την αγορά του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου.

Οι επενδυτές μπορεί επίσης να περίμεναν ότι θα ανακοινώνονταν μέτρα πολιτικής κατά τη διάρκεια του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο έκλεισε το Σαββατοκύριακο με τους πιστούς στον Πρόεδρο Xi Jinping να επιλέγονται για να σχηματίσουν μια βασική ηγετική ομάδα. “Δεδομένου ότι η συνάντηση αφορά κυρίως αλλαγές στο προσωπικό, η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να μην έρθει τόσο σύντομα όσο ελπίζαμε”, δήλωσε ο Tai.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας εισήλθαν για λίγο σε θετικό έδαφος λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, προτού υποχωρήσουν και πάλι. Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε κατά 0,89% χαμηλότερα και ο Shenzhen Component έχασε 0,725%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 1,48%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε 0,77% και ο Kosdaq πρόσθεσε 1,87%. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,49% και ο Topix κέρδισε 0,41%.

Ακροβατεί το γιεν

Οι αρχές της Ιαπωνίας φέρεται να παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος την Παρασκευή, προκαλώντας απότομη άνοδο στο γιεν. Όμως το νόμισμα συνέχισε να ακροβατεί, καθώς σήμερα για λίγο στα επίπεδα των 145 γιεν, αλλά υποχώρησε ξανά στα 148,85 ανά δολάριο.

Τα μάκρο της Κίνας

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 3,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας, το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Τα στοιχεία είχαν αρχικά οριστεί για δημοσίευση στις 18 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησαν χωρίς καμία εξήγηση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από τις 18 Οκτωβρίου ανέμεναν ότι η Κίνα θα ανακοίνωνε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% για το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές