Προς την κρίσιμη ζώνη των 870 μονάδων αναρριχήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κάλυψη των απωλειών του έτους, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου τελευταίου διμήνου.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 866,25 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 51,2 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Αδυνατεί ο Nasdaq να ακολουθήσει την άνοδό της
Η καλύτερη δυνατή εικόνα για την έναρξη της εβδομάδας
Η αγορά βρήκε σημαντικά στηρίγματα για να μπορέσει να διασπάσει ένα άλλο κρίσιμο τεχνικό ορόσημο των 855 μονάδων, όπου διαπερνούσε ο εκθετικός μέσος των 200 ημερών. Βέβαια, μπορεί οι αγοραστικές δυνάμεις να παρέμειναν για ακόμη μία φορά επιλεκτικές, όμως η απουσία των πωλητών δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την κυριαρχία των ανοδικών τάσεων.
Η ελληνική αγορά εισέρχεται σταδιακά προς το τελευταίο δίμηνο του έτους από πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις ξένες αγορές, καθώς όχι μόνο δεν καταγράφει τα διψήφια ποσοστά πτώσης των άλλων, αλλά υπολείπεται λιγότερο από 5% για να κλείσει το 2022 θετικά. Μια επίδοση που φαίνεται τιτάνια εάν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβησαν μέσα στο έτος, και το κυριότερο πόσες ανησυχίες υπάρχουν για το επόμενο.
Έτσι, με το κλίμα στην Ευρώπη να ήταν κάτι παραπάνω από υποστηρικτικό, το ΧΑ κατάφερε να αρχίσει την εβδομάδα με την καλύτερη δυνατή εικόνα, καθώς συνεχίζει το ανοδικό σερί από τα χαμηλά των 783 μονάδων, μόλις ένα μήνα πριν. Το παράδοξο είναι ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα για την οποία είναι φημισμένος ο γενικός δείκτης λειτουργεί πλέον θετικά, καθώς δεν εμφανίζονται τόσες πιέσεις που να μην μπορούν να απορροφηθούν.
Και όπως επισημαίνει και η Trader24, αν και δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα για τη συνέχεια, καθώς η έλλειψη τζίρου δεν βοηθάει, ωστόσο είναι πασιφανές ότι καταφέραμε να κρατήσουμε τη ζώνη 785-800 μονάδων, που οριοθετεί εξάλλου και την ανοδικότητα των τελευταίων 2μιση ετών. Και μάλιστα, μπορούμε να φανταστούμε τις 870 μονάδες, καθότι το momentum είναι θετικό και οδηγεί εκεί, εν είδει αντίστασης, ενώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών δίνουν πόντους σε αυτό το σενάριο.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η Motor Oil ξεχώρισε με το +3,07% που κατέγραψε, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίο και Λάμδα. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank, Εθνική, Quest, Coca Cola, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Τιτάν. Ο Σαράντης έχασε 2,45%.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024