![Ακτινίδια: Πρεμιέρα για τα Hayward](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/KIWIFRUIT.jpg)
Έτοιμη για συγκομιδή για τη νέα σεζόν είναι η κύρια ποικιλία ακτινιδίων Hayward με τους παραγωγούς να έχουν προχωρήσει στις πρώτες κοπές για εμπορία και εξαγωγή.
«Όμως, τόσο η συγκομιδή όσο και η διαλογή και συσκευασία των ακτινιδίων θα πρέπει να γίνουν εφόσον έχουν ελεχθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, έχοντας ολοκληρωθεί οι καλλιέργειες φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (παγετό, καύσωνα, ξηρασία), το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και να βρεθούν οι απαιτούμενοι εργάτες γης», σχολιάζει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Η οψιμότητα κρατά πίσω το ακτινίδιο
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/10/aktinidio12.20-2-600x391.jpg)
Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακανθώδες ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης, τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση –συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο σε ψυκτικούς θαλάμους, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Ο κλάδος της εξαγωγής-εμπορίας ακτινιδίων επομένως έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια-ψυγεία. Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι πρόσθετος στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο.
Αυτά τα αυξημένα στοιχεία κόστους – όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς – είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους .
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και 20 Οκτωβρίου 2022 οι αναγγελίες φορτίων αφορούσαν 7.608 τόνους έναντι 7.797 τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες που κατευθύνθηκαν προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 730 τόνους, προς Ισπανία 1.457 τόνοι και Ιταλία 1.569 τόνοι (έναντι 594, 567 και 1.826 τόνων, αντίστοιχα πέρυσι), συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν