
Ξεκίνησε σήμερα στη Νέα Υόρκη η δίκη σε βάρος της Trump Organization, της οικογενειακής εταιρείας του Ντόναλντ Τραμπ, με τις κατηγορίες της απάτης και φοροδιαφυγής.
Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ο ίδιος κατηγορούμενος σε αυτήν την ποινική δίκη, ωστόσο κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του, τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι συνεχίζουν το «κυνήγι μαγισσών», δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Η δίκη
Η δίκη, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν, αφορά παρατυπίες στα λογιστικά της εταιρείας από το 2005 και μετά, καθώς και την απόκρυψη από τις φορολογικές αρχές των αποζημιώσεων που λάμβαναν τα ηγετικά στελέχη της Trump Organization.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη και φοροδιαφυγή πρώην διευθυντής του Τραμπ
Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Άλεν Ουάισελμπεργκ, 75 ετών, κατέληξε σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές τον Αύγουστο και δήλωσε ένοχος για 15 κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής που αφορούσαν το ποσό του 1,76 εκατ. δολαρίων – εισόδημα που δεν δήλωσε στην εφορία μεταξύ 2005-2021. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά μάρτυρας στη δίκη. Παραδέχτηκε ότι λάμβανε, χωρίς να τα δηλώνει, ανταλλάγματα σε είδος, όπως ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, τα ποσά της ενοικίασης δύο Mercedes για τον ίδιο και τη σύζυγό του αλλά και μετρητά για τις διακοπές του. Θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στη δίκη εναντίον της εταιρείας, τη διεύθυνση της οποίας έχουν αναλάβει πλέον οι δύο από τους γιους του πρώην προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο Έρικ Τραμπ. Η εταιρεία διαθέτει ακίνητα, ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ. Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών είναι επίσης δύο θυγατρικές της, η Trump Corporation και η Trump Payroll Corp.
Τραμπ: «Βασάνιζαν» στέλεχος της εταιρείας μου
Ο Τραμπ, μέσω της σελίδας του στον Truth Social, τον δικό του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «βασάνιζαν» και απειλούσαν επί χρόνια ένα στέλεχος της εταιρείας του, χωρίς να κατονομάσει τον Ουάισελμπεργκ.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Πολιτική θύελλα μετά την έρευνα στο σπίτι του πρώην προέδρου
«Ο Άλεν Ουάισελμπεργκ παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του στην Trump Organization για να εξαπατήσει τους φορολογούμενους και να πλουτίσει προσωπικά», είπε τον Αύγουστο ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ, όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής δήλωσε ένοχος.
Με βάση τη συμφωνία με την εισαγγελία, ο Ουάισελμπεργκ θα πρέπει να καταβάλει φόρους ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων –μαζί με τους τόκους και τα πρόστιμα– και να καταθέσει στη δίκη. Μέχρι τώρα αρνείται να καταθέσει σε βάρος του ίδιου του Τραμπ προσωπικά.
Διπλά βιβλία
Η εταιρεία κατηγορείται ότι υπό την εποπτεία του Ουάισελμπεργκ κρατούσε διπλά βιβλία για να κρύψει τα μπόνους που έπαιρναν ο ίδιος και άλλα στελέχη της. Εάν κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,7 εκατομμυρίου δολαρίου.
Η δίκη αναμένεται ότι θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ διενεργείται άλλη έρευνα, από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, με την υποψία φορολογικών παραβάσεων στην Trump Organization. Τον Σεπτέμβριο η Τζέιμς ανακοίνωσε ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Τραμπ και των παιδιών του, του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, του Έρικ και της Ιβάνκα. Ζητάει αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων εξ ονόματος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.


Latest News

Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο και το Χόλιγουντ για να «πονέσει» ο Τραμπ
Η Κίνα ανακοίνωσε πως μειώνει τις εισαγωγές αμερικανικών ταινιών - Αποτελούσε για δεκαετίες την πιο ποθητή αγορά για τις εταιρείες παραγωγής της μεγάλης οθόνης

Γέλεν κατά δασμών Τραμπ: Ο «χειρότερος αυτοτραυματισμός» στην αμερικανική οικονομία
Ακόμα κι αν εγκαταλειφθούν οι αμοιβαίοι δασμοί, οι ΗΠΑ έχουν τώρα «τον υψηλότερο μέσο δασμό από το 1934», δήλωσε η Γέλεν

Νέα ανατροπή με τους δασμούς Τραμπ στην Κίνα - Εκτινάχθηκαν στο 145%
Ο Τραμπ ανέτρεψε τις προηγούμενες εξαγγελίες του για τους δασμούς, μειώνοντάς τους στο 10% για όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ εκτός από της Κίνας

Μεγάλο deal στην παγκόσμια μόδα - Η Prada εξαγοράζει τη Versace για 1,38 δισ.
Η συμφωνία Prada - Versace προχώρησε παρά την αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς που προκλήθηκε από τους δασμούς Τραμπ
![Scope: Σαφές το πλήγμα των δασμών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot-europe_stocks-600x352.png)
Scope: Σαφές το πλήγμα των δασμών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες [γραφήματα]
Βραχυπρόθεσμα, ο Scope αναμένει ότι η κύρια κινητήρια δύναμη της υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Alec Russell (FT): «Ο Τραμπ είναι master του απρόβλεπτου»
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, μίλησε ο ο δημοσιογράφος των Financial Times, Alec Russell

Στρίβειν διά της... Ινδίας η Apple - Το κόλπο με τα iPhone
Φορτηγά αεροπλάνα απογειώθηκαν για ΗΠΑ μεταφέροντας περίπου 1,5 εκατομμύρια iPhone

Εύσημα Ντίμον στον Μητσοτάκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας - Τι λέει στους μετόχους της JP Morgan
Το παράδειγμα της Ελλάδας που χρησιμοποίησε ο ισχυρός άντρας της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον

Παγώνει τους δασμούς και η ΕΕ - «Όλα είναι στο τραπέζι» λέει η φον ντερ Λάιεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ευκαιρία για συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Βιλερουά: Οι πολιτικές Τραμπ διαβρώνουν την αξιοπιστία του δολαρίου
Ο Βιλερουά εκτιμά ότι είναι μια θετική εξέλιξη για το ευρώ