Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινούνται οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη με τον δείκτη του φυσικού αερίου TTF να σημειώνει βουτιά πάνω από 70% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα του Αυγούστου και να κατρακυλά πριν λίγες ώρες στα 100 ευρώ/MWh.
Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου αποδίδεται στην καθυστέρηση της έλευσης του χειμώνα… Οι ήπιες καιρικές συνθήκες στις χώρες της Ευρώπης με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, όπως οι 24 βαθμοί Κελσίου στο Παρίσι, οι 19 βαθμοί στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα οι προβλέψεις δείχνουν 19 και 20 βαθμούς, φρενάρουν τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση.
Διαβάστε επίσης: Το πολιτικό ρίσκο στον ενεργειακό κλάδο
Επιπλέον οι αποθηκευτικοί χώροι των κρατών μελών κυμαίνονται σε ποσοστά πληρότητας της τάξης του 90% και σε συνδυασμό με το ήπιο Φθινόπωρο τα αποθέματα δεν εξαντλούνται. Η προσφορά δε, σε LNG διατηρείται σε υψηλά επίπεδα συμπληρώνοντας τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ενέργειας υποχωρούν.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Διακοπή αερίου και στα νοικοκυριά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι εκτιμήσεις αναλυτών δείχνουν τις τιμές του TTF να διατηρούνται τουλάχιστον στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του χρόνου, αν δεν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, κάποια ανατρεπτική εξέλιξη.
Οι τιμές στην Ελλάδα
Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, του καυσίμου που κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση και των τιμών ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Με αργούς ρυθμούς…, βέβαια, καθώς το ελληνικό μοντέλο λειτουργεί με βάση την τιμολόγηση του αερίου του προηγούμενου μήνα. Δεν υφίσταται spot αγορά, ενώ και η χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρισμού είναι ρηχή… Σε συνδυασμό με τον τρόπο υπολογισμού της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος) οι μειώσεις της Ευρώπης καθυστερούν να περάσουν τα εγχώρια σύνορα…
Η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου στα 259 ευρώ/MWh, ενώ για όλο τον Σεπτέμβριο είχε κλείσει στα 416,87 ευρώ/MWh. Ήδη καταγράφεται μείωση της τάξης του 38%. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες τιμές είναι εικονικές. Λόγω του πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής οι τιμές λιανικής ρεύματος δεν καθορίζονται από τις προαναφερόμενες τιμές. Ωστόσο δείχνουν σαφέστατα την τάση στο κόστος ενέργειας.
Οι πάροχοι την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσαν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Νοέμβριο. Κινούνται χαμηλότερα κατά 39% σε σχέση με τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα ανάμεσα στα 0,35 ευρώ/kWh με 0,46 ευρώ/kWh.
Οι επιδοτήσεις
Το τελικό ύψος της κιλοβατώρας που θα πληρώσουν οι καταναλωτές για τον μήνα Νοέμβριο θα καθοριστεί από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεθαύριο Τετάρτη 26 ή την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Το κλειδί… των τελικών τιμών λιανικής ρεύματος βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Τους προηγούμενους μήνες στα ποσά των επιδοτήσεων του ΤΕΜ προστέθηκαν κι εκείνα του κρατικού προϋπολογισμού. Με αποτέλεσμα οι κρατικοί πόροι να κινούνται οριακά προς εξάντληση πριν φύγει η χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικά διαθέσιμο ποσό είναι στα 3 δις. ευρώ. Αν οι τιμές δηλαδή κινηθούν υψηλότερα και η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την τιμή της κιλοβατώρας ανάμεσα στα 0,15 με 0,20 ευρώ τότε θα χρειαστούν περισσότεροι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν αποκλείεται λοιπόν για το Νοέμβριο να διατεθούν πόροι μόνο από το ΤΕΜ, ώστε να διαφυλαχτούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Οι χαμηλές τιμές ρεύματος των παρόχων βοηθούν ως προς αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι πόσα χρήματα θα διατεθούν προς επιχορήγηση των λογαριασμών για να διατηρηθούν οι τελικές τιμές στα 0,15 με 0,20 ευρώ ή αν τελικά δοθούν περισσότερα για να αποκλιμακωθούν και αυτές.
Latest News
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές