Αμφιλεγόμενη θεωρείται η μέχρι τώρα πορεία του Ρίσι Σούνακ, που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στη θέση της Λιζ Τρας, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας.
Ο 42χρονος δεν θεωρείται και τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό της χώρας, ενώ στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστός για τη θέση του στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε διάφορα hedge funds, παρά για το πολιτικό παρελθόν του.
Επιπλέον, στο εσωτερικό των Τόρις αρκετοί τον θεωρούσαν ως έναν αλαζονικό τεχνοκράτη του οποίου οι πολιτικές συνέβαλαν εν μέρει στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η Τρας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορούσε να ανατρέψει το προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ύστερα από τις πρώτες εβδομάδες ευφορίας που φέρνει πάντα μια αλλαγή ηγεσία.
Εμπιστος του Τζόνσον
Σε ηλικία 39 ετών ο Σουνάκ ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο όταν, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Ο 39χρονος εκλέχθηκε βουλευτής το 2015, ενώ είχε διατελέσει υφυπουργός Στέγασης υπό την Τερέζα Μέι προτού προαχθεί στο πόστο του επικεφαλής γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών από τον Τζόνσον και ως δεύτερος στην ιεραρχία στο συγκεκριμένο υπουργείο είχε επιφορτιστεί με την εποπτεία των κρατικών δαπανών.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Nέος πρωθυπουργός o Ρίσι Σουνάκ
Επιπλεόν, ήταν βασικός υποστηρικτής του Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, με συμμάχους του πρώην πρωθυπουργού να χαρακτηρίζουν καίριας σημασίας την υποστήριξη του Σουνάκ προκειμένου να περάσουν αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές στο στρατόπεδό.
Στη συνέχεια βέβαια, ως υπουργός Οικονομικών αντιστεκόταν στις προτάσεις Τζόνσον για άμεσες φοροελαφρύνσεις, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον τον πρώην σύμμαχό του, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από το βρετανικό ΥΠΟΙΚ.
Υπέρ του Brexit
Ο ίδιος ήταν ένθερμος οπαδός της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016, ενώ είχε υποστηρίξει τρεις φορές στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που είχε συνάψει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.
H καταγωγή
Γιος ενός γιατρού και μιας φαρμακοποιού, ινδικής καταγωγής, σπούδασε στο ιδιωτικό σχολείο Winchester College, την Οξφόρδη και το Στάνφορντ στις ΗΠΑ και υπήρξε εκ των συνιδρυτών επενδυτικής εταιρείας προτού κατεβεί στη μάχη της πολιτικής.
Λάτρης του ποδοσφαίρου, του κρίκετ, της γυμναστικής και του κινηματογράφου, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα του, ο νέος ένοικος της Ντάουνιγκ Στριτ είναι παντρεμένος με την κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν Ρ Ναραγιάνα Μούρθι κι έχει αποκτήσει μαζί της δύο παιδιά, την Κρίσνα και την Ανούσκα.
Το βίντεο της καλοκαιρινής του καμπάνιας, όταν και ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας, περιείχε την εξιστόρηση της ζωής, αναφέροντας πως η γιαγιά του ήταν αυτή που τη δεκαετία του 60′ αποφάσισε να έρθει στην Αγγλία από την Νότια Αφρική. Η οικογένειά του μετανάστευσε σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το βασικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ήταν «η δημιουργία ευκαιριών» για τις επόμενες γενιές καθώς όπως ανέφερε «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να λέμε στους εαυτούς μας παραμύθια που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλά σήμερα αλλά θα αφήσουν στα παιδιά μας ένα χειρότερο αύριο».
Η περιουσία
Η περιουσία του πρώην τραπεζίτη Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του, υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με την Sunday Times Rich List και τα χρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από την πλευρά της κας Μούρθι η οποία έχει μερίδια σε συνολικά δεκάδες εταιρείες. Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τρία σπίτια στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η σύζυγος του Σούνακ είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί και σε φορολογικό σκάνδαλο πριν από μερικούς μήνες, όταν αποκαλύφθηκε ότι παρουσιαζόταν ως διαμένουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι ως κάτοικος (“non-domiciled” resident) γεγονός που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία για όσα χρήματα κέρδιζε στο εξωτερικό.
Latest News
Ηλεκτροσόκ για τους Ευρωπαίους η εκλογή Τραμπ
Ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ εξηγεί τις μεταβολές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις προκλήσεις για τους «27» και την ανάγκη να τα βγάζει η Ευρώπη πέρα μόνη της
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας