Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς από τη μία οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη τα εταιρικά αποτελέσματα και η προσεχής συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, έχουν θολώσει το τοπίο, προκαλώντας ένα ήπιο risk off.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,4%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και σε αρνητικά εδάφη, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,01% στις 7.013 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,94% στις 13.052 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,94% στις 6.250 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Βρίσκει εταιρική ώθηση

Η εικόνα στο ταμπλό

Τα αποτελέσματα των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο, με την UBS να κερδίζει 7%, καθώς μπορεί να ανακοίνωσε πτώση 24% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισ., το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 2,3 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Στον αντίποδα, η HSBC, αν και επίσης ξεπέρασε με τα κέρδη της τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημείωσε απώλειες άνω του 6,8%. Τα αποτελέσματα της δέχτηκαν πλήγμα 2,4 δισ. δολαρίων από την πώληση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Γαλλία, ενώ επηρεάστηκαν επίσης από προβλέψεις ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η σουηδική Viaplay Group σημείωσε πτώση 15%, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες τρίτου τριμήνου ύψους 100 εκατ. σουηδικών κορωνών (8,96 εκατ. δολαρίων).

Απώλειες άνω του 3,5% και για την Adidas, η οποία διέκοψε τη συνεργασία της με τον Αμερικανό ράπερ Κάνιε Ουέστ, λόγω των τελευταίων προσβλητικών και αντισημιτικών του δηλώσεων. Οι δηλώσεις του αμφιλεγόμενου πρώην συζύγου της Κιμ Καρντάσιαν έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εις βάρος του καθώς πέρα από τις εταιρείες που συνεργάζονται εμπορικά μαζί του τον εγκατέλειψε και το γραφείο εύρεσης ταλέντων CAA.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Στο μεταξύ η αγορά αναμένει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, κατά την οποίαν αναμένεται να αποφασιστεί νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, παρά την επιδείνωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 125 μονάδων βάσης (1,25 ποσοστιαίων μονάδων), με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich,  «η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε μία ακόμη πολύ μεγάλη αύξηση επιτοκίων και να δώσει στίγμα ότι η πολιτική της θα είναι αυστηρή».

Οι μακροειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 84,3 τον Οκτώβριο, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας μόλις 0,1 μονάδες από το αναθεωρημένο 84,4 του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Η μέτρηση υπερέβη τις προσδοκίες των αναλυτών για 83,3, παραμένοντας, ωστόσο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι πωλητές σταμάτησαν το ανοδικό σερί

Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών να δοκιμάζουν τα κεκτημένα, τα οποία όμως άντεξαν ακόμη και στην πίεση που ασκήθηκε λίγο μετά τις 15:00 στην αγορά.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε απώλειες 0,33% στις 863,35 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 59 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές