![Ροδάκινο: «Κλειδί» ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/simpirina_rodakina_2805.jpg)
Tα σκήπτρα στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου κατέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ελλάδα παραμένει η ηγέτιδα χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές «παρασκευασμένων ή διατηρημένων ροδάκινων», σύμφωνα με το «Observatory of Economic Complexity (OEC)».
Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέκτησε για το 2020 το 39% της παγκόσμιας αγοράς με την εμπορική αξία να υπολογίζεται στα 303 εκατ. δολάρια. Οι κύριες αγορές στις οποίες απευθύνονται τα μεταποιημένα και κατεψυγμένα συμπύρηνα ροδάκινα είναι η Γερμανία (16,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (11%), ενώ ακολουθούν η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), οι εξαγωγές της κομπόστας ροδάκινου από την Ελλάδα, έφθασε τους 305 χιλιάδες τόνους, διατηρώντας την στην κορυφή παγκοσμίως, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση +16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019) και +22% περίπου από το 2014.
Διαβάστε επίσης: Κεντρική Μακεδονία: Χαριστική η «βολή» για τα ροδάκινα – Εκτεταμένες οι καταστροφές
Οι εξαγωγές νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών
Αναφορικά με τις εξαγωγές νωπών ροδάκινων (συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών), η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ευρώπη, ενώ παραμένει ταυτόχρονα και 3η παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα ταύτα όμως η τιμή πώλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (87 ευρώ τα 100 κιλά για το 2022) παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με το παρατηρητήριο DG Agri Dashboard EU.
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2022/10/peach-600x391.jpg)
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου, αφού περισσότερες από τις μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, καθιστώντας το προϊόν κορυφαίο στην παραγωγή νωπών φρούτων στην περιοχή, τον κλάδο «κλειδί» για την περιφερειακή αγροτική οικονομία και την ίδια την περιφέρεια ιδιαίτερα σημαίνουσα για τη συνεισφορά της στην εθνική αγροτική οικονομία.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 80% της παραγόμενης ποσότητας συμπύρηνου ροδάκινου κατευθύνεται στη μεταποίηση, απασχολώντας χιλιάδες μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης, ενώ οι εξαγωγές των τελικών προϊόντων, πέραν της ιδιαίτερης ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, τείνουν να εκτοπίσουν από τις εγχώριες αγορές του εξωτερικού την τοπική τους παραγωγή, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής των εισαγόμενων προϊόντων (πχ. αγορά ΗΠΑ).
Ευκαιρίες από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών
Η βιωσιμότητα όμως του μοντέλου ανάπτυξης του κλάδου, τόσο στην πρωτογενή παραγωγή, όσο και στη μεταποίηση, εξαρτάται σημαντικά από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τις πολιτικές συνθήκες που κατά καιρούς σχετίζονται με κυρώσεις ή αύξηση δασμών, την έλλειψη εργατικών χεριών, τις ανοιχτές τιμές, την απουσία καινοτομίας. Οι εξελίξεις ωστόσο στην έρευνα και την τεχνολογία δημιουργούν ευκαιρίες, τόσο στο στάδιο της καλλιέργειας, όσο και κατά τα στάδια της επεξεργασίας, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής των προϊόντων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ «τα ισχυρότερα συστήματα γεωργικής καινοτομίας πρέπει να είναι συνεργατικά, με τη συμμετοχή όλων των φορέων να εργάζονται σε δίκτυα για την παραγωγή καινοτομιών, που χρειάζεται και μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κλάδος». Σημαντική επίσης θεωρείται η παρακολούθηση των τάσεων, τόσο στον κλάδο, όσο και στο σύνολο της αγροδιατροφής και της αλυσίδας αξίας της, μέσω εξειδικευμένων πλατφορμών (π.χ. horizonscanning.gr) ή ΑΙ εφαρμογών, ώστε να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες για την ανάπτυξη έξυπνων και βιώσιμων λύσεων και πολιτικών.
Μετά από σύντομη αναζήτηση, εντοπίστηκε -για παράδειγμα- ως τάση, την υψηλή διασύνδεση του κλάδου της κομπόστας με τον κλάδο της εστίασης, αφού αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη πρώτη ύλη (28,8%) από τους σεφ στην κατηγορία των φρούτων, ενώ ως καινοτόμος -φιλική προς το περιβάλλον- λύση, η χάραξη του λογότυπου με λέιζερ απευθείας στα φρέσκα προϊόντα, με σκοπό την αντικατάσταση των αυτοκόλλητων.
Ως συμπέρασμα, πέραν της άριστης ποιότητας του συμπύρηνου ροδάκινου και της πιστοποίησής του (ήδη έχει πιστοποιηθεί το Ροδάκινο Νάουσας ΠΟΠ), η χρήση νέων τεχνολογιών στο χωράφι, η ενίσχυση της ποιότητας του εδάφους με καινοτόμες φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, η καινοτομία στην γραμμή παραγωγής μεταποιημένων προϊόντων (ρομποτικά συστήματα, έξυπνοι αισθητήρες) και στη συσκευασία (π.χ. βρώσιμη), η ανάπτυξη της έρευνας για νέα προϊόντα σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα εργαστήρια της περιφέρειας, η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας για τις λειτουργικές ανάγκες των βιομηχανιών, θα οδηγήσουν στην εδραίωση της ηγετικής παγκόσμιας θέσης στον κλάδο και στη δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν