![Σαουδική Αραβία: Το Νταβός της Ερήμου ανοίγει τις πόρτες του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/Riyadh-768x768-1.jpeg)
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον, ο επικεφαλής της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον, ο συνιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν, ο ιδρυτής της Bridgewater Ρέι Ντάλιο, πρώην κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ όπως οι επιχειρηματίες Στίβεν Μπουτσίν και Τζάρεντ Κούσνερ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες όπως η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Νιγηρία, είναι μερικοί μόνο από τους χιλιάδες καλεσμένους του λεγόμενου Νταβός της Ερήμου που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στη Σαουδική Αραβία.
Επιχειρηματίες, επενδυτές και πολιτικοί θα συμμετάσχον στο φόρουμ το οποίο έχει την επίσημη ονομασία Μελλοντική Επενδυτική Πρωτοβουλία (Future Investment Initiative) με στόχο τη στενότερη συνεργασία της πανίσχυρης πετρελαιοπαραγωγής χώρας με το οικονομικό γίγνεσθαι, και το κλείσιμο μεγάλων ντιλ που προκύπτει από την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή κορυφαίων τέτοιων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων.
Φέτος πάντως θα λείπουν υψηλόβαθμοι επίσημοι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς έχουν προηγηθεί εβδομάδες αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ για την απόφαση μεγάλης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τα τακτικά μέλη του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους όπως τη Ρωσία (ΟΠΕΚ+) και έχει οδηγήσει ξανά σε άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι η απόφαση αυτή ευνοεί τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.
Με τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας των ΗΠΑ αλλά και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχουν ανακοινώσει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι τους δεν σχεδιάζουν να παραστούν και τον Λευκό Οίκο να μην έχει ανακοινώσει επίσημα να πει εάν θα υπάρξει εκπρόσωπος, η κόντρα είναι έντονη.
Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους έχουν αρνηθεί ότι η μείωση της παραγωγής αντιπροσώπευε ευθυγράμμιση με οποιαδήποτε πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι προστατεύουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, καθώς και αυτά του καρτέλ. Έκαναν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους δεσμούς τους με την Ουκρανία οι οποίοι περιλαμβάνουν πακέτο βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεγάλες ελπίδες από τη Γουόλ Στριτ
Η Γουόλ Στριτ όμως φαίνεται ότι δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από τα γεωπολιτικά και πηγαίνει όπου θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες για χρήμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η ώρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ για να λάμψει, σχολίαζε το Bloomberg. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι αυξημένοι όγκοι παραγωγής ενέργειας σημαίνουν ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομικών χωρών του κόσμου (G20).
Ο ίδιος παρουσιάζει πλέον το πρώτο του πλεόνασμα προϋπολογισμού από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιτρέποντάς του να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστήρια και άλλες επενδύσεις παγκοσμίως, αλλά και να σχεδιάσει και να προωθήσει ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο. Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται λόγω πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων και πολέμου, όλα αυτά κάνουν το βασίλειο να έχει μια ακαταμάχητη έλξη για τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σχολίαζε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Παρά την κόντρα με το Λευκό Οίκο η γοητεία της αξιοποίησης του πετρελαϊκού πλούτου του βασιλείου σημαίνει ότι οι αμερικανικές τράπεζες κι άλλα επενδυτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς να συνεργαστούν με το Ριάντ και να υποστηρίξουν το εμβληματικό ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ανθεί η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας
Την ώρα που μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης, η Σαουδική Αραβία βιώνει την πρώτη μεγάλη άνθηση στην παραγωγή και πωλήσεις πετρελαίου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές του αργού. Το βασίλειο προβλέπεται να έχει φέτος μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να ξεπεράσει το7% δείχνουν στοιχεία των Φαινάνσιαλ Τάιμς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων της Gucci
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια