Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον, ο επικεφαλής της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον, ο συνιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν, ο ιδρυτής της Bridgewater Ρέι Ντάλιο, πρώην κυβερνητικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ όπως οι επιχειρηματίες Στίβεν Μπουτσίν και Τζάρεντ Κούσνερ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες όπως η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Νιγηρία, είναι μερικοί μόνο από τους χιλιάδες καλεσμένους του λεγόμενου Νταβός της Ερήμου που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του στη Σαουδική Αραβία.

Επιχειρηματίες, επενδυτές και πολιτικοί θα συμμετάσχον στο φόρουμ το οποίο έχει την επίσημη ονομασία Μελλοντική Επενδυτική Πρωτοβουλία (Future Investment Initiative) με στόχο τη στενότερη συνεργασία της πανίσχυρης πετρελαιοπαραγωγής χώρας με το οικονομικό γίγνεσθαι, και το κλείσιμο μεγάλων ντιλ που προκύπτει από την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή κορυφαίων τέτοιων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων.

Φέτος πάντως θα λείπουν υψηλόβαθμοι επίσημοι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς έχουν προηγηθεί εβδομάδες αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ για την απόφαση μεγάλης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τα τακτικά μέλη του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους όπως τη Ρωσία (ΟΠΕΚ+) και έχει οδηγήσει ξανά σε άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι η απόφαση αυτή ευνοεί τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.

Με τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας των ΗΠΑ αλλά και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχουν ανακοινώσει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι τους δεν σχεδιάζουν να παραστούν και τον Λευκό Οίκο να μην έχει ανακοινώσει επίσημα να πει εάν θα υπάρξει εκπρόσωπος, η κόντρα είναι έντονη.

Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους έχουν αρνηθεί ότι η μείωση της παραγωγής αντιπροσώπευε ευθυγράμμιση με οποιαδήποτε πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι προστατεύουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, καθώς και αυτά του καρτέλ. Έκαναν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους δεσμούς τους με την Ουκρανία οι οποίοι περιλαμβάνουν πακέτο βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεγάλες ελπίδες από τη Γουόλ Στριτ

Η Γουόλ Στριτ όμως φαίνεται ότι δεν ενοχλείται ιδιαίτερα από τα γεωπολιτικά και πηγαίνει όπου θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες για χρήμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η ώρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ για να λάμψει, σχολίαζε το Bloomberg. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι αυξημένοι όγκοι παραγωγής ενέργειας σημαίνουν ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομικών χωρών του κόσμου (G20).

Ο ίδιος παρουσιάζει πλέον το πρώτο του πλεόνασμα προϋπολογισμού από τότε που ανέλαβε την εξουσία, επιτρέποντάς του να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστήρια και άλλες επενδύσεις παγκοσμίως, αλλά και να σχεδιάσει και να προωθήσει ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο. Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται λόγω πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων και πολέμου, όλα αυτά κάνουν το βασίλειο να έχει μια ακαταμάχητη έλξη για τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σχολίαζε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Παρά την κόντρα με το Λευκό Οίκο η γοητεία της αξιοποίησης του πετρελαϊκού πλούτου του βασιλείου σημαίνει ότι οι αμερικανικές τράπεζες κι άλλα επενδυτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς να συνεργαστούν με το Ριάντ και να υποστηρίξουν το εμβληματικό ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ανθεί η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας

Την ώρα που μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης, η Σαουδική Αραβία βιώνει την πρώτη μεγάλη άνθηση στην παραγωγή και πωλήσεις πετρελαίου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές του αργού. Το βασίλειο προβλέπεται να έχει φέτος μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να ξεπεράσει το7% δείχνουν στοιχεία των Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις