Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επιδείξει ωριμότητα στη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προμήθειες πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του σουνιτικού βασιλείου, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία αυτόν τον μήνα να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου πυροδότησε έναν λεκτικό πόλεμο μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ριάντ ενώπιον του φόρουμ Future Investment Initiative (FII) που διοργανώνει το σουνιτικό βασίλειο, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαία στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης – Υποχωρούν κατά 2% οι τιμές του πετρελαίου
Η σχέση των δύο παραδοσιακών συμμάχων ήταν ήδη τεταμένη από τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 και για τον πόλεμο στην Υεμένη, καθώς και από τους αυξανόμενους δεσμούς του Ριάντ με την Κίνα και τη Ρωσία.
Όταν ρωτήθηκε στο φόρουμ του FII για τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή σχέση με την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επανέλθει στη σωστή πορεία μετά την απόφαση για μείωση της παραγωγής και μπροστά στην προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για το αναμενόμενο ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Νομίζω ότι εμείς ως Σαουδική Αραβία αποφασίσαμε να επιδείξουμε ωριμότητα…».
«Σας ακούμε συνέχεια να λέτε “είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας”, υπάρχει περιθώριο για το “είμαστε με τον λαό της Σαουδικής Αραβίας”;»
«Αδικαιολόγητη» διαμάχη
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ριάντ και η Ουάσινγκτον θα ξεπεράσουν την «αδικαιολόγητη» διαμάχη τους, τονίζοντας τους μακροχρόνιους εταιρικούς και θεσμικούς δεσμούς.
Ενώ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ είναι «ισχυροί σύμμαχοι» μακροπρόθεσμα, τόνισε ότι το βασίλειο είναι «πολύ ισχυρό» στις σχέσεις που διατηρεί με εταίρους της στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σαουδαραβικών υδρογονανθράκων.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ έχει εγείρει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών καυσίμων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.
Απειλές Μπάιντεν για «συνέπειες»
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το τριήμερο φόρουμ της FII που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του, είδε μεγάλη προσέλευση στελεχών από τη Γουόλ Στριτ και άλλες βιομηχανίες με στρατηγικά συμφέροντα στη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας στο φόρουμ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαφυλάξουν την 75χρονη συμμαχία τους.
Το FII αποτελεί μια βιτρίνα του σχεδίου ανάπτυξης Vision 2030, του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, με στόχο να απογαλακτιστεί η οικονομία από το πετρέλαιο δημιουργώντας νέες βιομηχανίες που δημιουργούν επίσης θέσεις εργασίας για εκατομμύρια Σαουδάραβες και να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια και ταλέντα.
Κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν φάνηκε στο φόρουμ σήμερα.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτερος βοηθός επί κυβερνήσεως του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί καλούς δεσμούς με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν από τους κύριους ομιλητές στο φόρουμ.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που συστάθηκε από τον Κούσνερ μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία.
Οι διοργανωτές της FII είπαν ότι η φετινή διοργάνωση προσέλκυσε 7.000 αντιπροσώπους σε σύγκριση με 4.000 πέρυσι.
Μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2017, το φόρουμ αμαυρώθηκε από το μποϊκοτάζ των δυτικών χωρών λόγω της δολοφονίας του Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες.
Τον επόμενο χρόνο κατάφερε να επανέλθει, προσελκύοντας ηγέτες και επιχειρήσεις με στρατηγικά συμφέροντα στη Σαουδική Αραβία, μετά την οποία η πανδημία έπληξε τον κόσμο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Στην... πρέσα η RWE - Ακτιβιστικό fund την πιέζει για επαναγορά μετοχών
Το ακτιβιστικό επενδυτικό ταμείο Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στη γερμανική RWE
Χτύπησε το «σφυρί» της διαιτησίας για ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διεκδικεί αποζημίωση για τις υψηλές τιμές με τις οποίες πλήρωνε το ρωσικό φυσικό αέριο την περίοδο 2022-2023
Συνεχίζεται η πτώση για τη Saudi Aramco - Στο -15% τα κέρδη του τρίτου τριμήνου
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco διατηρεί το μέρισμα μαμούθ - Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη
Αντίστροφη μέτρηση για αιτήσεις και πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης – Ποια νοικοκυριά κερδίζουν μεγαλύτερη ενίσχυση - Τι αλλάζει σε ποσά και κριτήρια – Θέμα ημερών η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού