
Τον στόχο της διασύνδεσης της μαθητείας με τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου και του υψηλού ποσοστού απορρόφησης των μαθητευομένων από κορυφαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τόνισαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή εκδήλωση αποφοίτων πρωτοετών μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (Π.ΕΠΑΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Σύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης με ανάγκες οικονομίας
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των τριών φορέων. Ειδικότερα, ο Διοικητής και Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, μίλησε για τη σπουδαιότητα ανάπτυξης τέτοιων πειραματικών προγραμμάτων, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης των νέων.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ευχαρίστησε τη ΔΥΠΑ για τη συνεργασία που μετράει αρκετά χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με προσωπικό κατάλληλα καταρτισμένο, που να αντιλαμβάνεται τη σημασία παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου εντός ενός δυναμικά εξελισσόμενου κλάδου.
Το ΙΝΣΕΤΕ εκπροσώπησε ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων του Ινστιτούτου. Κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για το πόσο σημαντικές είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουριστικό κλάδο τονίζοντας, ότι το ΙΝΣΕΤΕ χαίρεται να υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Σίγουρες θέσεις μαθητείας
Από πλευράς της ΔΥΠΑ παρευρέθηκαν επίσης η κα Νάσια Θεοδωρίδου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η οποία παρουσίασε τις καινοτομίες που εφαρμόζονται στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, που εξασφαλίζουν στους μαθητές σίγουρες θέσεις μαθητείας αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση και μεγάλες πιθανότητες απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους, καθώς και η κα Δέσποινα Βάλβη, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Προγραμμάτων, που παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της επιλογής των Π.ΕΠΑΣ έναντι άλλων εκπαιδευτικών επιλογών για τους μαθητευόμενους.
Την εκδήλωση έκλεισε η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, κα Γιάννα Χορμόβα, που αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης τέτοιου χαρακτήρα προγραμμάτων και πρότεινε να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων για να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα στον τομέα του τουρισμού, ότι οι Π.ΕΠΑΣ τους προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία και εκπροσώπηση των επιχειρήσεων, που απασχόλησαν μαθητευόμενους, όπως οι Atlantica, Grecotel, Aquila, Mitsis Hotels, Phaea Resorts κ.α., οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό για το νέο αυτό εγχείρημα και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να το στηρίξουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι απόφοιτοι του Α’ Έτους των Π.ΕΠΑΣ, που έκαναν λόγο για ρηξικέλευθα προγράμματα, τα οποία τους δίνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε στη λήξη της διετούς φοίτησής τους να απορροφηθούν άμεσα από την αγορά εργασίας διεκδικώντας μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα.


Latest News

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται

«Φράκαραν» τα γραφεία - Ζητούν έκπτωση 4% για τις φορολογικές δηλώσεις έως τέλος Μαΐου
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) απέστειλε επιστολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή