Yψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στην σημερινή έξοδο του Ελληνικού Δημόσιου στις αγορές, καθώς η έκδοση του 5ετούς ομολόγου υπερκαλύφθηκε περίπου 2,5 φορές.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου επιδιώκοντας να συγκεντρώσει 750 εκατ. ευρω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,865 δις.ευρω με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κάνει αποδεκτά τα 975 εκατ.ευρω.

Διαβάστε επίσης: Χρέος: Σε ταραγμένη αγορά ομολόγων βγαίνει για δάνειο η Ελλάδα

Η τιμή του ομολόγου διαμορφώθηκε στις 99,30 μονάδες βασης (μ.β)

Σύγκριση

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά, όπου η Ελλάδα δανείστηκε με ομόλογο 5ετούς διάρκειας ήταν το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η χώρα προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Τότε, και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν υψηλή ζήτηση και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας. Ειδικότερα οι προσφορές  ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν.

Διαβάστε επίσης: Ξανά το χρέος

Ο στόχος

Βασικός σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να σταλεί μήνυμα προς τις αγορές προς το τέλος του 2022 ότι η Ελλάδα δίνει το παρόν, αν και οι συγκυρίες είναι δύσκολες και χωρίς να υπάρχει λόγος χρηματοδότησης των κρατικών ταμείων, καθότι το μαξιλάρι ρευστότητας είναι ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα άνω των 36 δισ. Ευρώ. Εξάλλου, το κόστος δανεισμού δεν κινείται στα επίπεδα της τρέχουσας αγοράς ( δηλαδή στις αποδόσεις του 4%) καθώς οι κινήσεις που έχουν προηγθεί από τον ΟΔΔΗΧ και τα spread ρίχνουν το επιτόκιο, ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας.  Οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξάλλου ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές για το επόμενο διάστημα. Εξυπηρετείται η τόνωση, επίσης, της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων και ο στόχος επίσης είναι να παραμένει ζεστό το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στους ελληνικούς τίτλους και παρά την καταιγίδα στις αγορές να δρομολογηθεί με ευνοϊκότερες, ενδεχομένως, συνθήκες το νέο εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2023.

Οι επόμενες κινήσεις

Νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ. Στο σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προγραμματισμός του επόμενου έτους να είναι περιορισμένος, και ο δανεισμός να κυμανθεί στα επιπεδα του 2022,  εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε περί τα 7-10 δισ. Ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού “πράσινου” ομολόγου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία