
Μικρή επιβράδυνση κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, ενώ η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και ανέρχεται πλέον σε 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα σιτηρά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση κατά 74% σε σύγκριση με πέρυσι.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων
Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν επίσης κατά 2% την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 14,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ είναι σταθερό στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εξαγωγές
Παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών, τα δημητριακά κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ιδίως προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό επιβεβαιώνει τις προοπτικές των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ προς τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο, μετά τη διαταραχή της αγοράς που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε για το σιτάρι. Πράγματι, η ΕΕ εξήγαγε 1,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού τον Ιούλιο του 2022 προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που αντιπροσωπεύει αύξηση 300% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές σιταριού στον κόσμο έφτασαν τα 3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 74% σε σύγκριση με πέρυσι.
Μειωμένες όμως, ήταν οι εξαγωγές τον Ιούλιο για τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (-15%) καθώς και τα λαχανικά (10%). Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 14% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Οι συνολικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο έφτασαν τα 127 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 14% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως.
Οι εισαγωγές
Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία συνεχίζουν για τέταρτο συνεχή μήνα να αυξάνονται ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της προσωρινής απελευθέρωσης του εμπορίου και τη βελτίωση της λειτουργίας των διαύλων αλληλεγγύης. Οι εισαγωγές της ΕΕ από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αυξήθηκαν επίσης, ιδίως όσον αφορά τον αραβόσιτο και τα φασόλια σόγιας. Οι εισαγωγές σταφυλιών, ηλιόσπορων και μπανανών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 24%, 20% και 18%.
Οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο έφθασαν τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 33% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το εμπόριο της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστεί ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Η συνολική ανταλλαγή αγροδιατροφικών προϊόντων έφτασε τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Σε σχέση με αυτό, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος είναι οι ΗΠΑ, με τις οποίες οι εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.
Το 2022, το συνολικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2022, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής διευρύνθηκε κατά 21%, φθάνοντας τα 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη κατάσταση στις αρχές του 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα είναι θετικό και ανέρχεται σε 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022.


Latest News

Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 170 προσλήψεις για την αποτίμηση των ζημιών από τον παγετό
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ υπό την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Τι αποφασίστηκε

Πλήγμα οι δασμοί Τραμπ και για την κομπόστα ροδάκινου
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Αβεβαιότητα και οικονομική πίεση για τους ευρωπαίους αγρότες φέρνουν οι δασμοί Τραμπ
Σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ - Καμπανάκι από Copa - Cogeca

Τσιάρας: Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα
Στις παρεμβάσεις, τα φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε από την ΕΘΕΑΣ ο Κώστας Τσιάρας

Τσιάρας: Χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιδράσεις για τους δασμούς Τράμπ
Τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά και πρέπει να τύχουν άλλης μεταχείρισης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία