Αρνητική επίδραση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καταγράφεται από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία και οι αυξήσεις στο κόστος χρήματος, έχουν καταστήσει τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση πιο επιφυλακτικούς.
Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν πως είναι η πρώτη φορά από το 2018 που η δυναμική στη συγκεκριμένη κατηγορία πίστης εξασθενεί.
Όπως λένε, παρ΄ ότι οι εκταμιεύσεις εφέτος είναι σημαντικά υψηλότερες των περυσινών, είναι τους τελευταίους τρεις μήνες εμφανής η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξής της αγοράς.
Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των σταθερών επιτοκίων στα στεγαστικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «ΟΤ», ο αριθμός των αιτημάτων για νέα στεγαστικά δάνεια κατέγραψε ετήσια αύξηση 10% στο γ΄ τρίμηνο του 2022, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις μεταβολές στις αμέσως προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους.
Επιπλέον, σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε πτώση της τάξης του 15%. Όπως τονίζουν ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι, αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς τον Αύγουστο οι σχετικές εργασίες πάντα υποχωρούν, επηρεάζοντας αρνητικά όλο το τρίμηνο.
Η εκτίμηση της ΤτΕ
Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται και στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Κατά την κεντρική τράπεζα, η μείωση της ζήτησης αποδίδεται τόσο στο επίπεδο των επιτοκίων, που άρχισαν να αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, όσο και στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης ανησυχίας για την πορεία της εισοδημάτων και των αξιών εν γένει στην ελληνική οικονομία.
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων το 2022 που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με αυτά, στο πρώτο εξάμηνο συμβασιοποιήθηκαν χορηγήσεις ύψους 574 εκατ. ευρώ, μέγεθος υψηλότερο κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Τον Ιούλιο ωστόσο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έπεσε στο 3%, ενώ τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση άνω του 35%. Σε επίπεδο οκταμήνου πάντως τα μεγέθη είναι ενισχυμένα σε ετήσια βάση κατά 31%.
Διαβάστε επίσης: Νέα δεδομένα στις προθεσμιακές καταθέσεις μέσω Φρανκφούρτης
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Σε σχέση με τους επόμενους μήνες, γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου αναφέρει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το βαθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την επίδρασή τους στην οικονομική δραστηριότητα και την πορεία των τιμών στην κτηματαγορά.
Αν οι αναπροσαρμογές είναι μεγάλες, τα προγράμματα στη στεγαστική πίστη θα ακριβύνουν σε σημαντικό βαθμό και αναπόφευκτα η ζήτηση θα επηρεαστεί αρνητικά.
Ήδη συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, οι οποίες κινούνται προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον, αυξάνουν τα σταθερά επιτόκια, διατηρώντας ωστόσο σε ελκυστικά επίπεδα τις διάρκειες των 3 και 5 ετών.
Δεύτερον, περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε η τελική ετησιοποιημένη επιβάρυνση, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμά τους με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης: Άνοιξε το παιχνίδι των προθεσμιακών – Η νέα οροφή στα επιτόκια
Η στρατηγική που έχει επιλεγεί μόνο τυχαία δεν είναι. Στοχεύει στην διατήρηση της ζήτησης για χρηματοδότηση ακινήτων σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας.
Όπως σημειώνει τραπεζική πηγή, «θέλουμε να υπάρχει μία ελκυστική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται σήμερα για νέο στεγαστικό δάνειο».
Ο ίδιος όμως τονίζει ότι αν τα ευρωπαϊκά επιτόκια αυξηθούν υπέρμετρα, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν ελκυστικά τα προϊόντα τους.
Άλλωστε, προσθέτει, «στο βασικό σενάριο, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει κατά τα φαινόμενα ένα νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω των τάσεων στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, πολλά από τα προγράμματά μας διατίθενται ακόμη και κάτω του κόστους».
Latest News
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις