Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε την ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι, ένα κέντρο προβληματισμού με έδρα τη Μόσχα. Πρόκειται για σημαντική ομιλία που σύμφωνα με αναλυτές ίσως δείξει τις προθέσεις του για το μέλλον της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση για αποικιοκρατική και ρατσιστική στρατηγική και για το ότι παίζει επικίνδυνα, βρώμικα και αιματηρά παιχνίδια, αλλά επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα.
Αναφέρθηκε στη Δύση ως πηγή αποσταθεροποίησης του πλανήτη σημειώνοντας την περίπτωση της Ταϊβάν, πέραν της Ουκρανίας. «Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνουν τις προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας», είπε ενώ διευκρίνισε ότι όσον αφορά το τελευταίο σημείο δεν ήταν σκόπιμο, αλλά «οφείλεται σε συστημικά λάθη».
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «σέρνει» τον κόσμο πίσω σε μια αιματηρή εποχή
Αρνείται τον πολιτισμό του άλλου
Ο Πούτιν έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό που χαρακτηρίζει ως πολιτισμό της Δύσης κάνοντας επίθεση στην πολιτική της. Όπως είπε υπάρχουν δύο πρόσωπα της Δύσης: «Το πρώτο είναι παραδοσιακό, με πλούσιο πολιτισμό. Το δεύτερο είναι επιθετικό και αποικιοκρατικό» και τόνισε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης.
«Ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, κανείς δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του πολιτισμού και της τέχνης του άλλου. Στη Δύση, κάθε εναλλακτική άποψη κηρύσσεται ανατρεπτική.
Κάθε κριτική στη Δύση εκλαμβάνεται ως το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου: «Κουνήστε τα κεφάλια σας. Βρείτε κάτι καινούργιο»», είπε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι για την επιβίωση του πολιτισμού της, η Δύση διεκδικεί την κυριότητα των παγκόσμιων πόρων.
«Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να είναι κάτω από τον έλεγχό της», τόνισε και πρόσθεσε ότι επιδιώκει να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη». Ωστόσο σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο η Μόσχα ούτε προκαλεί τη Δύση ούτε επιδιώκει την ηγεμονία στην νέα παγκόσμια τάξη που διαμορφώνεται, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αναπτύσσεται.
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, να γίνουμε φίλοι μαζί τους», ανέφερε.
Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.
Παράλληλα τόνισε ότι οι δυτικές χώρες έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν τους «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.
Τεκτονικές αλλαγές
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν συμβεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι εδώ και χρόνια υπήρχαν μεταβολές απλώς τώρα εκφράζονται με έντονη μορφή, ενώ υποστήριξε ότι η επόμενη δεκαετία είναι ίσως η πιο κρίσιμη και η πιο επικίνδυνη μετά τον Β’ ΠΠ.
Εκτίμησε ακόμα ότι η ενότητα της Δύσης δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι είναι ανίκανη να κυβερνήσει μονομερώς όσο κι αν προσπαθήσει να το κάνει.
Απαντώντας ξανά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για απειλή από το ΝΑΤΟ. Όπως είπε δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισβάλει και στη συνέχεια να προσαρτήσει τις περιοχές στα ανατολικά, ενώ σημείωσε ότι οι ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης τον απασχολούν διαρκώς.
Στόχος της Ρωσίας η βοήθεια στο Ντονμπάς
Μάλιστα χαρακτήρισε ως τον βασικό στόχο της πολεμικής επιχείρησης τη βοήθεια στο Ντονμπάς, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ως ανεξάρτητο χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας.
Αναφορικά με την πυρηνική απειλή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι εφόσον οι χώρες τα διαθέτουν πάντα υπάρχει κίνδυνος.
Πηγή: in.gr
Latest News
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας
Θεωρίες συνωμοσίας πριν τον Λευκό Οίκο - Ποια είναι τελικά η αληθινή Μελάνια Τραμπ;
Μήπως η Μελάνια Τραμπ έστειλε σωσία για να ψηφίσει στις αμερικανικές εκλογές; Θεωρίες συνωμοσίας και αναρτήσεις στο Χ μιλούν για σωσίες της
Δένδιας: Στη Βουλή το project για τον αντι-drone θόλο – Πώς το ΕΛΚΑΚ ετοιμάζει τον «ψηφιακό στρατιώτη»
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και προανήγγειλε το κλείσιμο 132 στρατοπέδων
Vehicle Tax Notices for 2025 Now Available on IAPR Portal
According to the law, the following penalties apply for late payment of the vehicle tax notice
Ανησυχία Γάλλων πολιτικών ηγετών για την νίκη Τραμπ - Τα ΜΜΕ βλέπουν «αντίθετη» πορεία
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του για τη νίκη του Τραμπ τόνισε ότι ο ίδιος και η Γαλλία θα εργαστεί μαζί του «για περισσότερη ειρήνη και ευημερία»
Τι σημαίνει η νίκη του Τραμπ για Ουκρανία, Μ. Ανατολή και Κίνα - Ανάλυση του ΒΒC
Το BBC συγκέντρωσε κάποιες από τις πιθανές προσεγγίσεις του Τραμπ με βάση όσα είπε προεκλογικά και όσα έπραξε στην πρώτη θητεία του