
Στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι από τότε υπάρχει οικονομική πρόοδος σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία στην Ελλάδα.
«Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα είναι σήμερα εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.
Διαβάστε επίσης: Στην Ακρόπολη Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς [εικόνες]
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με την Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θύμισε την τοποθέτηση του Βίλι Μπραντ το 1975 στην Αθήνα για κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, κάτι το οποίο ο ίδιος προσυπογράφει.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν στην «πράσινη μετάβαση» και έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας στην Αστυπάλαια.
Για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και ιδιαίτερα στο κατοχικό δάνειο.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τον πόλεμο στο έδαφός της σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Κύπρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα του φυσικού αερίου.
«Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας», «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες». Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».
Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετική ρητορική. Με τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μπορούμε να λύσουμε και τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου αφού η Ελλάδα θέλει να έχει άποψη και λόγο στα της Λιβύης.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.
«Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου διαμήνυσε πως «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών. Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.Μήνυμα Σολτς στην Τουρκία


Latest News

Η δικαστής που έριξε στο καναβάτσο τον Μασκ - Αβέβαιο το μέλλον του στο DOGE
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους έμπιστους ότι ο ρόλος του Ιλον Μασκ στο υπουργείο DOGE ίσως τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο

«Υψηλό» πρόστιμο για τη Meta από την Τουρκία
Η αμερικανική Meta, μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι δεν συμμορφώνεται στις εντολές ελέγχου περιεχομένου εν μέσω πολιτικής αναταραχής

Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
Ο κ. Αναγνώπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

Και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με ιδιωτικό πανεπιστήμιο - Η αίτηση στην Ελλάδα
Με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στοχεύει στην επέκταση των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων

Bloomberg: Η Ελλάδα θα δαπανήσει 25 δισ. ευρώ για την άμυνα τα επόμενα 12 χρόνια
Το ρεπορτάζ του Bloomberg για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

ΠΟΜΙΔΑ: Αιτήματα προς την πολιτεία για τον καθαρισμό οικοπέδων
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ψαρεύουν θύματα με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing» – Προσοχή σε αυτόν τον αριθμό
Οι αρχές εφιστούν την προσοχή για τηλεφωνική απάτη – Καλούν από αριθμούς που εμφανίζονται ως οι επίσημοι αριθμοί δημόσιων υπηρεσιών

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική