H ΗΛΕΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας. Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει επιτρέπει στην ΗΛΕΚΤΩΡ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας.
Ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρουσία σε 8 χώρες, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της δραστηριότητάς της. Μέσω των θυγατρικών εταιρειών της στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων.
Επιπλέον, μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί, επεξεργάζεται 800.000 τόνους απορριμμάτων, παράγει 220.000 MWh πράσινης ενέργειας, ανακτά 87.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περίπου 158 εκατ. κυβικά βιοαερίου που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περ. 1.000.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των επιτευγμάτων της εταιρείας συγκαταλέγονται
• η μεγαλύτερη μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας στην Ευρώπη με δυναμικότητα 410.000 τόνων ετησίως,
• το 1ο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα που ταυτόχρονα αποτελεί την 1η ολοκληρωμένη εγκατάσταση της χώρας,
• μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ παγκοσμίως, δυναμικότητας 24,5 MW.
Ειδικότερα, σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου εκλυόμενου από ΧΥΤΑ η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στη χώρα μας, και λειτουργεί 5 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περ. 34 MWe.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ακόμη ουραγός στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ), με το 80% των παραγόμενων ΑΣΑ να διατίθενται ακόμη και σήμερα σε ΧΥΤΑ.
Ως αποτέλεσμα, να ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα βιοαέριο, το οποίο περιέχει. 40-55%. μεθάνιο (CH4), του οποίου οι επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι 28-30 φορές δυσμενέστερες εκείνων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Συνεπώς, η συλλογή του βιοαερίου και η αποδοτική ενεργειακή αξιοποίησή του προς παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ αντικατοπτρίζεται και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δραστική μείωσή τους στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ορθολογική εκμετάλλευση/συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς η υψηλή διαθεσιμότητα των σταθμών της ΗΛΕΚΤΩΡ προσθέτει περισσότερες από 220.000 πολύτιμες πράσινες MWhe στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε ετήσια βάση.
Σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με κινητήριο δύναμη τους πάνω από 1.000 εργαζομένους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΗΛΕΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση για έναν βιώσιμο κόσμο, διαφυλάσσοντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ συνεισφέρει και στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων