Στην πρόοδο που καταγράφει η ελληνική οικονομία αλλά και στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας αναφέρθηκαν στις κοινές δηλώσεις που έκαναν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ο τελευταίος μάλιστα έκανε λόγο για «εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει την αύξηση των Γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί των δυο χωρών αποτυπώνονται και στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής της Γερμανίας οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενισχύθηκαν κατά 15,4%.

Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές της χώρας μας από τη Γερμανία ενισχύθηκαν κατά 14,7% και ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίους Ελλάδας – Γερμανίας αυξήθηκε κατά 14,9%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ.

Τα δέκα πρώτα προϊόντα που εισήγαγε η Γερμανία από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 αντιπροσώπευαν το 43,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές αργιλίου και αντίστοιχων προϊόντων κατά 78,3%, οι ηλεκτρικοί συσσωρευτές κατά 41,7% και το ελαιόλαδο κατά 24,7%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπροσώπευαν τα φάρμακα, ακολουθούν τα προϊόντα τυριού και το αργίλιο.

Από την άλλη, οι δέκα πρώτες κατηγορίες αγαθών που εισήγαγε η χώρα μας από τη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αντιπροσώπευαν το 41,1% του συνόλου. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι εισαγωγές προϊόντων τυριού κατά 41,8%, χοιρινού κρέατος κατά 29,6% και οξυγόνου κατά 22,7%.

Τέλος, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα αποτελεί τον 40ο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας όσον αφορά τον όγκο των εμπορευματικών συναλλαγών, με ποσοστό 5,4% στο σύνολο των συναλλαγών της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ