Ιδιωτικός τομέας – Απασχόληση – Αμοιβή απασχολούμενου εργαζόμενου

Εισαγωγή – θεσμικό πλαίσιο

Με το άρθρο 60 του Ν. 4808/21  «καθορίζονται οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας». Μεταξύ των απαριθμούμενων εορτών περιλαμβάνεται και η 28η Οκτωβρίου, η οποία κατά τις ισχύουσες μέχρι δημοσιεύσεως του νόμου αυτού διατάξεις, ήταν προαιρετική αργία.

Όπως είναι γνωστό και επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, η διαφορά μεταξύ των προαιρετικών αργιών  (τέτοιες ήταν η 1η Μαΐου πριν χαρακτηριστεί από τον νομό υποχρεωτική αργία και η 28η Οκτωβρίου και αυτή χαρακτηρίστηκε με νόμο υποχρεωτική) και των υποχρεωτικών ήταν στο δικαίωμα που είχε ο εργοδότης  να απασχολήσει κατά την ημέρα της προαιρετικής αργίας νομίμως τους μισθωτούς του.

Κατά τα λοιπά, και η 28η Οκτωβρίου περιλαμβάνεται, μαζί με τις υπόλοιπες εορτές, στο άρθρο 2 παρ. 2 του ΝΔ 3755/57, στις παρ. 1 και 3 του οποίου ορίζεται αντιστοίχως, ότι στους απασχολουμένους κατά τις αργίες οφείλεται προσαύξηση 75%, ενώ στους μη απασχολουμένους και αμειβομένους με ημερομίσθιο, οφείλεται το ημερομίσθιό τους.

Μετά την ένταξη με τον Ν. 4808/21, η 28η Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,  απαγορεύεται η απασχόληση των  μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές.

Για την κατ᾽ εξαίρεση απασχόληση μισθωτού απαιτείται αίτηση προς το ΣΕΠΕ κατά την διαδικασία που υποδεικνύεται στην ΥΑ 34331/16.

  • Προσαύξηση αμοιβής σε περίπτωση απασχόλησης κατά την αργία της 28ης Οκτωβρίου

Σε περίπτωση απασχόλησης, εργαζόμενου κατά την ημέρα αυτή, οφείλεται σ αυτόν, προσαύξηση 75% η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ωρομισθίου για τόσες ώρες, όσες απασχολήθηκε:

  • Ανεξάρτητα αν αμείβεται με μηνιαίο μισθό ή με ημερομίσθιο,
  • είτε αφορά νόμιμη δηλ με άδεια της αρμόδιας διοικητικής αρχής ΣΕΠΕ είτε παράνομη δηλ χωρίς έγκριση του ΣΕΠΕ  απασχόλησης, και
  • τόσο επί κοινών επιχειρήσεων, όσο και επί επιχειρήσεων που εξαιρούνται από τις διατάξεις περί αργίας κατά την Κυριακή και τις εξαιρετέες εορτές.
    • Αμοιβή αργίας σε περίπτωση απασχόλησης κατά την 28η Οκτωβρίου
  1. Για αμειβόμενο με ημερομίσθιο οφείλεται και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο ή ακριβέστερα, τόσα ωρομίσθια, όσες ώρες απασχολήθηκε, ενώ
  2. Για τον αμειβόμενο με μηνιαίο μισθό γίνεται η εξής διάκριση:
  • α) Αν πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργούσε συνήθως κατά την 28η Οκτωβρίου, η ημέρα αυτή θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στις εργάσιμες ημέρες του μηνός τις οποίες καλύπτει ο μηνιαίος μισθός και έτσι δεν οφείλεται αμοιβή πέραν του μηνιαίου μισθού, ενώ
  • β) Αν πρόκειται για επιχείρηση που παρέμενε συνήθως κλειστή κατά την 28η Οκτωβρίου και εκτάκτως λειτουργούσε κατ’ αυτήν, τότε οφείλεται αμοιβή, αφού η αμοιβή της, ως μη εργάσιμης ημέρας, δεν περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό.
    • Αμοιβή αργίας σε περίπτωση μη απασχόλησης κατά την 28η Οκτωβρίου

Σε περίπτωση μη απασχόλησης, οφείλεται μόνον στους αμειβομένους με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

Το ημερομίσθιο αυτό οφείλεται στους αμειβομένους με ημερομίσθιο (και μη απασχολουμένους κατά την αργία) όλων των επιχειρήσεων ήτοι:

  • Είτε ανήκουν σε εκείνες στις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί αργίας κατά την Κυριακή ή τις ημέρες εξαιρεσίμων εορτών,
  • Είτε ανήκουν σε εκείνες στις οποίες δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις αυτές δηλαδή επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας κ.λπ και συνεπώς είναι επιτρεπτή η λειτουργία και η απασχόληση του προσωπικού κατά τις ημέρες αυτές και κατά το πρόγραμμα εργασίας δεν απασχολούνται.

Τούτο γιατί, όπως έχει δεχθεί η νομολογία, η σχετική διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του ΝΔ 3755/57 δεν κάνει διάκριση, ο δε σκοπός του νόμου είναι να λαμβάνουν οι ημερομίσθιοι τα 7 ημερομίσθια των εξαιρεσίμων εορτών πάντοτε, ακόμη και όταν  η αργία συμπίπτει με Κυριακή, εφ’ όσον φυσικά η μη απασχόλησή τους δεν οφείλεται σ’ αυτούς.

Αν η επιχείρηση λειτουργήσει και οι μισθωτοί δεν προσέλθουν αδικαιολογήτως στην εργασία τους, δεν δικαιούνται να λάβουν

  • το ημερομίσθιό τους (όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο) ή
  • το 1/25 του μισθού τους (όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και ανήκουν στην ανωτέρω περίπτωση).

Από τους μισθωτούς της ανωτέρω περίπτωσης ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει 1/25 (ακριβέστερα τόσα ωρομίσθια όσα θα πραγματοποιούσαν) από τον μισθό τους.

  • Συνοπτική εικόνα.

Συνοπτικά για τα παραπάνω έχουμε:

  • Μισθωτοί του Δημοσίου

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου, τόσο τους τακτικούς όσο και τους επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου, η 28η Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική αργία.

Ο Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Σύμβουλος Εργασιακός και Ασφαλιστικός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει
Experts |

Ανακοπή κατά της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού – Τι ισχύει

Αντιρρήσεις για οποιοδήποτε λόγο που αφορά το κύρος της δήλωσης συνέχισης και υποκατάστασης, ασκούνται με ανακοπή μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ημέρα της κατά την παράγραφο 1 ανάρτησης