
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη για το μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 9,9% από 9,1% τον Αύγουστο (στοιχεία eurostat) πυροδοτώντας αλυσιδωτές αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που καθιστούν επιβαρυμένο το καλάθι των νοικοκυριών εξαιτίας τόσο των ανατιμήσεων όσο και της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης που επιδρά αρνητικά στις αγορές.
Σε αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είχε ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια από τον περασμένο Ιούλιο κατά 0,5% και 0,75%, η δε Βρεταννική κεντρική τράπεζα επτά φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο, τον δε Σεπτέμβριο κατά 0,5% δηλαδή στο 2,25% ενώ η fed το Νοέμβριο αναγκάστηκε σε αύξηση κατά 0,75% καθώς ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,2% με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να αυξάνεται κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, ο δε δομικός δείκτης, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας , άγγιξε το 6,6% σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.
Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Δεν φτάνει ο μισθός για 6 στους 10 εργαζομένους
Στη χώρα μας ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο από 11,2% τον Αύγουστο (στοιχεία eurostat) με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πιέσεων για ανατιμήσεις αγαθών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας στη λιανική και στην πραγματική οικονομία γενικότερα.
Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός παντού!
Από την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες τελούν σε αμηχανία αδυνατώντας να αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις με απανωτές αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο ανελαστικός χαρακτήρας του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν επιτρέπει την εξομάλυνση της κατάστασης και οι επιτοκιακές αυξήσεις για φρένο στον δανεισμό και στην υπερθέρμανση της οικονομίας δείχνουν να μην έχουν αντίκρισμα.
Ως εκ τούτου ,η επανατοποθέτηση των στρατηγικών στόχων λόγω της αναποτελεσματικής στρατηγικής της αύξησης επιτοκίων στην αντιμετώπισή του πληθωρισμού, αυτοί θα πρέπει να εστιαστούν στον εξορθολογισμό λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην παρέμβαση στην παρατηρούμενη αστάθεια στην αγορά ενέργειας και βεβαίως στην κερδοσκοπία εταιρειών που προφανώς για αυτούς η αύξηση επιτοκίων δεν σημαίνει τίποτα.
Αντώνης Ζαΐρης, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ, επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας