
Η εκρηκτική αύξηση των ενεργειακών τιμών, που ενίσχυσε τον πληθωρισμό και πλήττει σημαντικά καταναλωτές και επιχειρήσεις, είναι πραγματικά «καλά νέα» για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς: οι εταιρείες Exxon Mobil, Chevron και Equinor κατέγραψαν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς οι τιμές του αργού, του φυσικού αερίου και των καυσίμων όπως η βενζίνη κυμαίνονταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Τα αυξανόμενα κέρδη τροφοδοτούν την κριτική από ομάδες καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τις εταιρείες πετρελαίου ότι δεν κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, ενώ στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνονται οι πιέσεις για περαιτέρω έκτακτη φορολόγηση στις ενεργειακές εταιρείες.
Διαβάστε επίσης – Big Oil: Πληρώνουν σε μια μέρα μερίσματα ενός χρόνου
Ιστορικά κέρδη
Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ, ανέφερε έσοδα σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αλλά και το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ της που είχε σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο. Και μάλιστα, τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά της Shell και της TotalEnergies με κέρδη τρίτου τριμήνου σχεδόν διπλάσια. Τα κέρδη της υποβοηθήθηκαν από την απόφασή της να διπλασιάσει τα ορυκτά καύσιμα, καθώς οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές στράφηκαν σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, μια πράξη για την οποία επικρίθηκε έντονα.
Διαβάστε επίσης – Big Oil: Ξοδεύουν εκατομμύρια για να βαφτούν «πράσινες»
Η Chevron κέρδισε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια , σχεδόν διπλασιάζοντας τα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδια περίοδο πέρυσι, με τη διοίκηση να τονίζει ότι ενισχύει το επενδυτικό της πλάνο.
Έντονη κριτική
Αμερικανοί βουλευτές κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ότι δεν έκαναν περισσότερα για να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα, ώστε να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος για τους καταναλωτές για τη θέρμανση των σπιτιών και την πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης. Η παγκόσμια παραγωγή της Chevron των 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) για όλο το 2022 μέχρι στιγμής είναι στην πραγματικότητα μειωμένη κατά περίπου 100.000 βαρέλια σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Την Παρασκευή, η νορβηγική Equinor σημείωσε κέρδη ρεκόρ, λόγω του ιστορικού υψηλού των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και η ιταλική Eni σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κερδίζοντας 3,73 δισεκατομμύρια ευρώ (3,72 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τις ενεργειακές αγορές, μείωσε τη διαθεσιμότητα ενέργειας και αύξησε τις τιμές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal.
Τα ισχυρά αποτελέσματα εκτός Ευρώπης ακολούθησαν τα κέρδη 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Shell που αναφέρθηκαν την Πέμπτη , φέρνοντάς την σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το ρεκόρ της το 2008.
Big Oil vs Big Tech
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα θετικά αποτελέσματα της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των γιγάντων της τεχνολογίας. Όπως φαίνεται, τα εμπορεύματα που βγαίνουν από τις πετρελαιοπηγές, τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια χημικών είναι πιο ανθεκτικά στον πληθωρισμό και την ύφεση από τα έσοδα εταιρειών όπως η Alphabet.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Exxon ξεπέρασε την μητρική του Facebook, Meta Platforms, σε κεφαλαιοποίηση και πλέον έχει επιστρέψει στις 10 top μετοχές του S&P 500, για πρώτη φορά από το 2019. Η μετοχή άγγιξε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα και έχει εκτιναχθεί πάνω από 70% φέτος.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού