Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ συμφώνησαν, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, να προετοιμάσουν μια διμερή σύνοδο κορυφής για το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Σούνακ ότι είναι πρόθυμος να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κοινές προκλήσεις.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ, οι μειονότητες και ο «κύκλος» της Ιστορίας
Για τους διακινητές μεταναστών
Ο Σούνακ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι σημαντικό να καταστεί «εντελώς ακατόρθωτος» ο διάπλους της Μάγχης για τους διακινητές μεταναστών, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να εντείνει τη συνεργασία με τη Γαλλία ως «να αποτραπούν τα θανατηφόρα ταξίδια στη Μάγχη» από τα οποία επωφελείται το οργανωμένο έγκλημα, πρόσθεσε.
Ο Σούνακ τόνισε επίσης ότι είναι «σημαντική η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη γείτονα και σύμμαχο Γαλλία».
Η εφημερίδα The Times γράφει σήμερα ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με το Παρίσι για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών στα αγγλικά παράλια. Οι δύο χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να βοηθά οικονομικά η βρετανική κυβέρνηση τις γαλλικές αρχές ώστε να επιτηρούν καλύτερα τις γαλλικές ακτές, απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια. Ο Σούνακ όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει να διευρύνει τη συμφωνία αυτή ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι: το 80% των αιτημάτων ασύλου να εξετάζεται μέσα σε διάστημα έξι μηνών (σήμερα κατά μέσο όρο χρειάζονται 480 ημέρες) αλλά και να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Ένας άλλος στόχος είναι να περιπολούν Βρετανοί συνοριοφύλακες στη Γαλλία.
Περισσότεροι από 38.000 μετανάστες έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης από τις αρχές του έτους, αριθμός ρεκόρ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, σχεδόν το 80% των νεοαφιχθέντων είναι Αλβανοί.
Ο Σούνακ, γιος ο ίδιος Ινδών μεταναστών, έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Στηρίζει το αμφιλεγόμενο σχέδιο των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων που προβλέπει ότι θα στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και διόρισε υπουργό Εσωτερικών την υπερσυντηρητική Σουέλα Μπράβερμαν, μια απόφαση που ερμηνεύτηκε ως χειρονομία κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ηλεκτροσόκ για τους Ευρωπαίους η εκλογή Τραμπ
Ειδικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ εξηγεί τις μεταβολές στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τις προκλήσεις για τους «27» και την ανάγκη να τα βγάζει η Ευρώπη πέρα μόνη της
Λιβάνιος: 19+1 αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι 20 προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης για τον νέο ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΕ: Η γερμανική πολιτική κρίση δεν είναι και τόσο κακή είδηση για την Ευρώπη
Η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού του 'Ολαφ Σολτς έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα
Γιορκ Κούκις: Από την Goldman Sachs στα ηνία της γερμανικής οικονομίας
Ο Γιοργκ Κούκις, από μικρός στο SPD, επιλέχτηκε από τον Σόλτς για υφυπουργός οικονομικών στην τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ
Ξεκίνησε ήδη πυρετός διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ για κρίσιμα υπουργεία και επιτελικές θέσεις - Μασκ και Κένεντι Τζούνιορ ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα που ακούγονται
Νευρικότητα στο ΧΑ - Πιέσεις από Ελλάκτωρ και Coca-Cola
Η αγορά συντάσσεται ετεροχρονισμένα με την παγκόσμια επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί για την κατεύθυνση που θα πάρουν πλέον οι ΗΠΑ
Όσα οδήγησαν στην κατάρρευση της Γερμανίας -Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου
Κίνα: Σε ποιους τομείς στρατιωτικής ισχύος έχει ξεπεράσει την Αμερική
Η Κίνα κάνει στρατιωτικά άλματα και ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προχωρά με εξαιρετικούς ρυθμούς
Συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία Χάρις – «Μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή»
Αν και παραδέχομαι την ήττα μου δε θα σταματήσω την μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, είπε η Κάμαλα Χάρις μετά τις αμερικανικές εκλογές
Οι σχέσεις του Τραμπ με Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία
Ο Τραμπ είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ερντογάν – Σταθερές αναμένονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας