
Την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη παγκοσμίως, οι αυξήσεις μισθών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg- μόλις το 37% των χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν πραγματικές αυξήσεις αποδοχών.
Όπως τονίζεται, η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ευρώπη, όπου οι πραγματικοί μισθοί -η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς μείον τον ρυθμό πληθωρισμού – φαίνεται να παρουσιάζουν μείωση κατά μέσο όρο 1,5%.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εργατικού δυναμικού ECA International, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τη μέση αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω του μέσου πληθωρισμού 9,1%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πραγματικοί μισθοί πρόκειται να υποχωρήσουν επιπλέον 4% το 2023.
Διαβάστε επίσης: Δεν φτάνει ο μισθός για έξι στους 10 εργαζομένους
Στις ΗΠΑ, παρά την πτώση σε πραγματικούς όρους κατά 4,5% φέτος, το 2023 αναμένεται μια αντιστροφή της τάσης οδηγούμενη από την μείωση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα μεταφραστεί σε αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 1%.
Οι ασιατικές χώρες αποτελούν τις οκτώ από τις 10 κορυφαίες χώρες που προβλέπεται ότι θα δουν πραγματική αύξηση μισθών, με την Ινδία να οδηγεί την κούρσα, με αύξηση 4,6%, το Βιετνάμ με 4,0% και την Κίνα με υψηλότερο μισθό κατά 3,8%.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Βραζιλία με άνοδο κατά 3,4% και η Σαουδική Αραβία με αύξηση κατά 2,3%.
Η Ελλάδα
Μεταξύ των χωρών, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς σε πραγματικούς όρους βρίσκεται και η Ελλάδα, με αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 0,3% το επόμενο έτος.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane, «η έρευνά μας δείχνει ότι το 2023 θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και το ποσοστό είναι καλύτερο από το 22% των χωρών που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος»
Σύμφωνα με την ECA, οι μέσοι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το 2022, με τις πληροφορίες να συλλέγονται από περισσότερες από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις.
Το top 10 των χωρών και οι προβλεπόμενες αυξήσεις των πραγματικών μισθών το 2023:
- Ινδία (4,6%)
- Βιετνάμ (4,0%)
- Κίνα (3,8%)
- Βραζιλία (3,4%)
- Σαουδική Αραβία (2,3%)
- Μαλαισία (2,2%)
- Καμπότζη (2,2%)
- Ταϊλάνδη (2,2%)
- Ομάν (2,0%)
- Ρωσία (1,9%)
Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις:
- Πακιστάν (-9,9%)
- Γκάνα (-11,9%)
- Τουρκία (-14,4%)
- Σρι Λάνκα (-20,5%)
- Αργεντινή (-26,1%)


Latest News

Οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο
Αναλυτικά οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν, οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν

Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε με τον αναπτυξιακό τις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» προσέθεσε

Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για το Πάσχα - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Σε ισχύ το νέο επίδομα ανεργίας - Ο αλγόριθμος, οι δικαιούχοι και οι αλλαγές σε 10 ερωταπαντήσεις
Από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων για το νέο επίδομα ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου

Ξεκινούν οι αιτήσεις παρόχων πιστοποίησης σε νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων
Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας ανέργων της ΔΥΠΑ αφορά σε 5 περιοχές

«Τέλος χρόνου» για 6.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων

Παπαθανάσης: Η συνοχή της Ευρώπης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της
Οι στόχοι της Συνοχής και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να βρίσκονται στον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής Συνοχής μετά το 2027, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης
![ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα κατά 15,6% το Δεκέμβριο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/DSC9655-2-1024x569-1-600x333.jpg)
Πόσο αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες - Οι top περιοχές [πίνακες]
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, στη Κρήτη και την Ανατολική Μακεδονία

Παπαθανάσης: Με ΣΔΙΤ οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας