Την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη παγκοσμίως, οι αυξήσεις μισθών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg- μόλις το 37% των χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν πραγματικές αυξήσεις αποδοχών.
Όπως τονίζεται, η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ευρώπη, όπου οι πραγματικοί μισθοί -η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς μείον τον ρυθμό πληθωρισμού – φαίνεται να παρουσιάζουν μείωση κατά μέσο όρο 1,5%.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εργατικού δυναμικού ECA International, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τη μέση αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω του μέσου πληθωρισμού 9,1%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πραγματικοί μισθοί πρόκειται να υποχωρήσουν επιπλέον 4% το 2023.
Διαβάστε επίσης: Δεν φτάνει ο μισθός για έξι στους 10 εργαζομένους
Στις ΗΠΑ, παρά την πτώση σε πραγματικούς όρους κατά 4,5% φέτος, το 2023 αναμένεται μια αντιστροφή της τάσης οδηγούμενη από την μείωση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα μεταφραστεί σε αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 1%.
Οι ασιατικές χώρες αποτελούν τις οκτώ από τις 10 κορυφαίες χώρες που προβλέπεται ότι θα δουν πραγματική αύξηση μισθών, με την Ινδία να οδηγεί την κούρσα, με αύξηση 4,6%, το Βιετνάμ με 4,0% και την Κίνα με υψηλότερο μισθό κατά 3,8%.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Βραζιλία με άνοδο κατά 3,4% και η Σαουδική Αραβία με αύξηση κατά 2,3%.
Η Ελλάδα
Μεταξύ των χωρών, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς σε πραγματικούς όρους βρίσκεται και η Ελλάδα, με αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 0,3% το επόμενο έτος.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane, «η έρευνά μας δείχνει ότι το 2023 θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και το ποσοστό είναι καλύτερο από το 22% των χωρών που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος»
Σύμφωνα με την ECA, οι μέσοι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το 2022, με τις πληροφορίες να συλλέγονται από περισσότερες από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις.
Το top 10 των χωρών και οι προβλεπόμενες αυξήσεις των πραγματικών μισθών το 2023:
- Ινδία (4,6%)
- Βιετνάμ (4,0%)
- Κίνα (3,8%)
- Βραζιλία (3,4%)
- Σαουδική Αραβία (2,3%)
- Μαλαισία (2,2%)
- Καμπότζη (2,2%)
- Ταϊλάνδη (2,2%)
- Ομάν (2,0%)
- Ρωσία (1,9%)
Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις:
- Πακιστάν (-9,9%)
- Γκάνα (-11,9%)
- Τουρκία (-14,4%)
- Σρι Λάνκα (-20,5%)
- Αργεντινή (-26,1%)
Latest News
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Συνεργασία ΤΜΕΔΕ με Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - Οι δυνατότητες χρηματοδότησης
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μηχανικοί του ΤΜΕΔΕ μπορούν να πάρουν δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ III
Πώς τα ζευγάρια στην Ελλάδα διαχειρίζονται τα χρήματά τους
Τι έδειξε έρευνα της Revolut για τον τρόπο με τον οποίο συζητούν για χρήματα τα ζευγάρια στην Ευρώπη
Φορέας – «γέφυρα» για τις χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίους – Τα δάνεια από το Ταμείο Μικροπιστώσεων
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύψει το κενό χρηματοδοτήσεων στους μικρομεσαίους μέχρι τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ιδρυμάτων