
Για τη Βόρεια Ιρλανδία ίσως δεν ευσταθεί η ερώτηση «ποια η επόμενη μέρα;». Εδώ και έξι μήνες η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας και σε μια πολιτική αβεβαιότητα που από ό, τι φαίνεται βαθαίνει.
Το τοπικό κοινοβούλιο, γνωστό και ως Στόρμοντ, από τις 5 Μαΐου – οπότε και έγιναν οι εθνικές εκλογές για τη χώρα – δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από έξι μήνες και τέσσερις προσπάθειες να εκλεγεί πρόεδρος της βουλής η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με εθνικές εκλογές.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία – Βόρεια Ιρλανδία: Ακόμη μία ευκαιρία για λύση στο ζήτημα των συνόρων
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, η οποία έγινε την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος του Στόρμοντ (Speaker of the Northern Ireland Assembly) Άλεξ Μάσκεϊ δήλωσε ότι «αν το κοινοβούλιο δεν μπορεί να εκλέξει νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους, δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της έγκρισης του κυβερνητικού σχήματος».
Πώς η χώρα έφτασε στην ακυβερνησία;
Αρχικά πρέπει να εξηγηθεί το περίπλοκο καθεστώς διακυβέρνησης. Η έννοια «Β. Ιρλανδία» ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε επίσημα το 1921. Πριν από αυτό, όλο το νησί της Ιρλανδίας βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι που το Sinn Fein κήρυξε την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας κόβοντας ουσιαστικά το νησί στα δύο.
Μετά από δεκαετίες αιματηρών εντάσεων ανάμεσα στους Βορειοϊρλανδούς, που χωρίζονταν σε Ενωτικούς και αποσχιστές ή αλλιώς σε προτεστάντες και καθολικούς, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι για την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται μια τοπική κυβέρνηση συνεργασίας που θα αντιπροσωπεύει πάντα και τις δυο πλευρές: η ιστορική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Good Friday Agreement).
Όμως οι εντάσεις διατηρούνται μέχρι σήμερα. Τον Μάιο για πρώτη φορά κέρδισε την πλειοψηφία το αποσχιστικό κόμμα Sinn Fein. Όμως το ενωτικό κόμμα των DUP (Democratic Unionist Party) πιστεύει ότι η ήττα τους στις εκλογές ήρθε εξαιτίας του Μπρέξιτ και συγκεκριμένα του πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας. Για αυτό και μέχρι τώρα αρνείται να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν δεν διορθωθεί πρώτα το πρόβλημα του πρωτοκόλλου.
Η «πέτρα του σκανδάλου»: Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας
Το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας είναι αυτό που ουσιαστικά επισφράγισε το Μπρέξιτ μετά από τρία χρόνια συζητήσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.
Η συμφωνία παρόλα αυτά θεωρείται «προδοσία» από τους Ενωτικούς καθώς ναι μεν επιτρέπει στη Β. Ιρλανδία να παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά αποκόπτει τη χώρα από την υπόλοιπη Μ. Βρετανία, δημιουργώντας τελωνειακά σύνορα μεταξύ Βορειοϊρλανδών και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
Την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς με σκοπό να βρεθεί μια λύση που θα «κατευνάσει» τα πνεύματα. Και οι δυο σε ανάρτησή τους στο Twitter επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την λέξη «καλή» για να περιγράψουν τη συζήτηση αφήνοντας παράλληλα «παράθυρο» εκ νέου συζητήσεων.
Στο εσωτερικό όμως ο Κρις Χίτον Χάρις, ο υπουργός του Γουέστμινστερ υπεύθυνος για τα θέματα της Β. Ιρλανδίας, πρέπει να βρει μια άμεση λύση για την κατάσταση. Μετά από ατέρμονες συζητήσεις την Παρασκευή κατέληξε στη διεξαγωγή εκλογών. Όμως δεν καθόρισε ακριβή ημερομηνία παρά τις πληροφορίες που συνέτειναν στην 15η Δεκεμβρίου ως την πιθανότερη εκλογική ημέρα.
Η αβεβαιότητα αυτή πυροδότησε ακόμα περισσότερο τα κόμματα του Στόρμοντ, με την αντιπρόεδρο του Sinn Fein Μισέλ Ο Νιλ να χαρακτηρίζει «περίεργη» τη στάση του υπουργού ενώ ακόμα και ο αντίπαλός της και αρχηγός των DUP Σερ Τζέφρεϊ Ντόναλντσον δήλωσε ότι η στάση αυτή ενισχύει το «χάος» που επικρατεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές, βάσει νόμου, θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 12 εβδομάδων ενώ ο Κρις Χίτον Χάρις δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λεπτομέρειες την ερχόμενη εβδομάδα.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Πηγή: DW


Latest News

Κινδυνεύει η Ελλάδα από σεισμούς όπως της Μιανμάρ; – Η εκτίμηση Τσελέντη
Με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Μιανμάρ, ο Άκης Τσελέντης σε δημοσίευσή του αναφέρθηκε στο πώς οι μακρινοί και ισχυροί σεισμοί επηρεάζουν την Ελλάδα

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO

Πού θα είναι ορατή η μερική έκλειψη Ηλίου το Σάββατο
Μερική έκλειψη Ηλίου θα σημειωθεί σήμερα, Σάββατο, η οποία θα είναι ορατή από συγκεκριμένες περιοχές

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ μεγαλώνει, με τη χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ να απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Ανοίγει ο δρόμος για τον αποκλεισμό της Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές
Ανώτατο γαλλικό δικαστήριο κρίνει νόμιμες τις πολιτικές απαγορεύσεις, επιφέροντας πλήγμα στη Λεπέν και πολλά μέλη του κόμματός της

Ποιες περιοχές απειλούνται με τσουνάμι στην Ελλάδα
Το κύμα μπορεί να φτάσει έως και στα 10 μέτρα ύψος – Οι δράσεις που προτείνονται και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι

Τραμπ: Χρειαζόματε τη Γροιλανδία για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία. Κυρίως, για τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να έχουμε τη Γροιλανδία», υποστήριξε εμφατικά ο Τραμπ

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;
Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής

ΕΑΠ: Έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης – 813GB με προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν στο dark web
Την επίθεση επιβεβαίωσε το ΕΑΠ με ανακοίνωση – Προσωπικά στοιχεία χιλιάδων φοιτητών καθώς και IBAN τραπεζικών λογαριασμών διέρρευσαν στο dark web