
Μεγάλη μείωση σημείωσαν οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες έξι μέρες.
Η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh. Σήμερα είναι στα 107,25 ευρώ/MWh και χθες ήταν 109,5 ευρώ/MW, ενώ οι εντολές που δίνονται για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς υποχώρησαν ακόμη και στα 30 ευρώ/MWh.
Σε σχέση με τις 23 Οκτωβρίου οπότε και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 263,72 ευρώ/MWh έχει καταγραφεί πτώση άνω του 59%. Από τις 23 του μηνός έως και σήμερα σημειώνεται ένα σερί μείωσης των τιμών με εξαίρεση μίας συνεδρίασης.
Διαβάστε επίσης: «Κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς και ψαλίδι στην κατανάλωση
Από τις 29 Αυγούστου, οπότε και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είχε καταρρίψει κάθε ρεκόρ έχοντας εκτοξευτεί στα 697,25 ευρώ/MWh η πτώση μέχρι σήμερα είναι κοντά στο 85%.
Οι μειώσεις των τιμών ηλεκτρισμού είναι ως αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου TTF. Στις 28 Οκτωβρίου υποχώρησε στα 112,24 ευρώ/MWh από τα 349,90 ευρώ/MWh που ήταν το υψηλότερο στις 22 Αυγούστου. Η μείωση αγγίζει το 68%.
Διαβάστε επίσης – Οδηγός για το ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε το Νοέμβριο – Οι τελικές τιμές ανά εταιρεία
Οι ΑΠΕ
Η αποκλιμάκωση των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αποδίδεται και στις κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Με σύμμαχο και τις καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό τους, το μερίδιο τους, αυτό το τριήμερο ήταν ανάμεσα στο 51% με 62%. Το φυσικό αέριο σήμερα είχε συμμετοχή μόλις 18%. Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας με αποτέλεσμα να συνδράμουν καθοριστικά στο ξεφούσκωμα… του ενεργειακού κόστους.
Για να έχουμε μία πιο συνολική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου έπεσε πάνω από 37% σε σχέση με τον περσινό μήνα. Για το ίδιο διάστημα οι ΑΠΕ ανέβηκαν κατά 25,6% αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες αύξησαν πάνω από 10% την παραγωγή τους.
Οι λογαριασμοί ρεύματος
Η συνεχόμενη αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας οδηγεί και σε υποχώρηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων των προμηθευτών ρεύματος.
Ήδη οι τιμές για τον Νοέμβριο που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν μειωμένες 39%, ενώ οι τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές μαζί με τις επιδοτήσεις ήταν χαμηλότερες έως 19% σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.
Η τάση μείωσης, εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί και για τον Δεκέμβριο. Ήδη η μέση χονδρεμπορική τιμή του Οκτωβρίου πέφτει στα επίπεδα των 188 ευρώ/MWh από 416,87 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο (-55%).


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού