Για πρώτη φορά μια τράπεζα κατηγορείται για την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, που θεωρούνται από τους ειδικούς ως ο «πνεύμονας» ολόκληρου του πλανήτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η βραζιλιάνικη περιβαλλοντική οργάνωση Comissão Pastoral da Terra και η γαλλική Notre Affaire À Tous, με την αρωγή της βορειοαμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Rainforest Action Network, επέδωσαν επίσημη διαμαρτυρία στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas επειδή χρηματοδοτεί τη Marfrig, τη δεύτερη σε τζίρο εταιρεία επεξεργασίας κρεάτων της Βραζιλίας, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει τα μάλα στην καταστροφή των δασών του Αμαζονίου, στην αρπαγή των εδαφών και στην καταναγκαστική εργασία των αυτόχθονων φυλών της περιοχής. Η τράπεζα αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Διαβάστε επίσης: Περιβάλλον: Πώς οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αποψίλωση των δασών
Η διαδικασία αυτή προηγείται της δικαστικής προσφυγής κατά των παρανομούντων, αναφέρει το AFP. Ο νόμος για το «καθήκον επαγρύπνησης» που ψηφίστηκε το 2017 επί προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν απαιτεί από τις γαλλικές επιχειρήσεις να φροντίζουν ώστε κανένας κρίκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας να μην ευνοεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Οι εταιρείες στις οποίες επιδίδεται επίσημη ειδοποίηση έχουν προθεσμία τριών μηνών για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ του νόμου και να ενημερώσουν τις ΜΚΟ. Στην αρμοδιότητα των Οργανώσεων είναι η παραπομπή ή όχι των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη.
Ο Αμαζόνιος και οι κάλπες
Πολύ πιο απειλητικό πάντως για τον Αμαζόνιο, συγκριτικά με τη BNP Paribas, μοιάζει να είναι το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ζαΐρ Μπολσονάρο το βράδυ της Κυριακής, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία. Ο προκάτοχος του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου, πρώην ηγέτης της Αριστεράς Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 53% έναντι 47% αλλά… «οι Βραζιλιάνοι δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε σε ρεπορτάζ του BBC μια ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος στο Σάο Πάολο.
«Δείτε τι έβγαλαν οι κάλπες στον πρώτο γύρο: μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του οι δημοσκοπήσεις ανέβαζαν τη διαφορά στις 14 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του Λούλα. Εν τέλει η ψαλίδα μειώθηκε στο 5%. Τώρα οι δημοσκόποι μετρούν τη διαφορά στις 6 μονάδες. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα βγάλει η κάλπη;», εξηγεί η βραζιλιάνα έμπορος.
«Ο κόσμος πιστεύει αυτό που θέλει να πιστέψει. Αναζητεί επιβεβαίωση των δικών του απόψεων, των δικών του σκέψεων και των δικών του προβλέψεων», δήλωσε προς επίρρωσιν των λόγων της ο Φελίπε Νούνες, πολιτικός επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Quaest. Όσο για τις αμφισβητήσεις των προεκλογικών μετρήσεων της κοινής γνώμης, «οι περισσότερες εκπορεύονται από συντηρητικούς βουλευτές, που δεν διστάζουν ακόμα και να τις ποινικοποιήσουν», προσθέτει ο δημοσκόπος.
Κάποιοι βουλευτές ποινικοποιούν με ευκολία τις δημοσκοπήσεις, όχι όμως και την καταστροφή του Αμαζονίου. Επί προεδρίας Μπολσονάρο η αποψίλωση εκτιμάται από κρατικές πηγές (από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας για την ακρίβεια) στα 33.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια κατεστραμμένη δασική έκταση με εμβαδό όσο το Βέλγιο.
Αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής και του περιβαλλοντικού ζητήματος στο σύνολό του, ο Μπολσονάρο άφησε ανεξέλεγκτους τους εκμεταλλευτές του μοναδικού στον πλανήτη οικοσυστήματος του Αμαζονίου, γεωργούς, κτηνοτρόφους, υλοτόμους, μεταλλωρύχους και άλλους ολετήρες που δρουν είτε με εμπρησμούς είτε με προκλητικές, καθότι ακαταδίωκτες, εκχερσώσεις.
Ο Λούλα του Δάσους
Ο «λοχαγός αλυσοπρίονο», όπως είναι ένα από τα παρατσούκλια του Μπολσονάρο, θεωρεί την εκμετάλλευση της άγριας φύσης ως κανονική εμπορική-επιχειρηματική δραστηριότητα. «Αυτή είναι η πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση στη Βραζιλία, με επιπτώσεις καταλυτικές για το μέλλον του Αμαζονίου, εν πολλοίς και του πλανήτη», δήλωσε στο περιοδικό «New Scientist» η δρ. Έρικα Μπέρενγκερ, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Οικοσυστημάτων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Λούλα έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τον Αμαζόνιο και να θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως «απόλυτη προτεραιότητα» της προεδρίας του. Θα έλεγε τουλάχιστον ότι τιμά το ίδιο του το όνομα – αν το μετέφραζε κανείς στα ελληνικά θα ήταν Λουδοβίκος Ιγνάτιος Λούλα του Δάσους.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων