Προτεραιότητα στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας δίνουν οι Copa-Cogeca προβάλλοντας τις ανάγκες του ευρωπαϊκού αμπελώνα.

Τώρα «στην κατάσταση μετά την πανδημία», ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει «μια αβέβαιη γεωπολιτική φάση», τονίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη τύπου απαρίθμησε τις «πολλές προκλήσεις: προβλήματα αγοράς, κόστος παραγωγής, προμήθεια πρώτων υλών… Ακόμα κι αν πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά της αγοράς μέχρι στιγμής».

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Ξεριζώθηκαν το φθινόπωρο οι αμπελώνες του Μπορντό

«Ένα μέτρο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα ήταν η πιο αποτελεσματική παρέμβαση που πρέπει να υιοθετηθεί βραχυπρόθεσμα», υποστηρίζει ο Luca Rigotti.

Όμως «αρχίζουμε να ανησυχούμε για το μέλλον» επισημαίνει ο Luca Rigotti, τονίζοντας τον εξής προβληματισμό: «το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα». Επιβαρύνει την ευρωπαϊκή κατανάλωση («η αγοραστική δύναμη των οικογενειών μειώνεται στην Ευρώπη και το κρασί δεν είναι βασική ανάγκη») και εγείρει το φόβο για τις εξαγωγές («η οικονομική αβεβαιότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι αισθητή και στον υπόλοιπο κόσμο») . Αντιμέτωπη με αυτά τα σύννεφα που σκοτεινιάζουν το μέλλον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά «παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση του κόστους της ενέργειας», αναφέρει ο Luca Rigotti, εξηγώντας ότι «το δυσανάλογο κόστος της ενέργειας οδηγεί επίσης σε αύξηση της τιμής όλων των πρώτων υλών που έχουμε όπως: γυαλί, χαρτί κ.λπ. Όμως και στα logistics και στις μεταφορές, οι τιμές έχουν αυξηθεί άνευ προηγουμένου».

Μειώστε τους λογαριασμούς

«Το θέμα δεν είναι μόνο και μόνο η ενίσχυση για την ενέργεια των εταιρειών του αμπελοοινικού τομέα, το πρόβλημά μας είναι οι πρώτες ύλες μας από τη μια και ο πληθωρισμός από την άλλη» διευκρινίζει η Anne Haller, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca. Προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ένα σύστημα υποστήριξης ώστε οι προμηθευτές μας να λειτουργούν σωστά και να μας παρέχουν ξηρά υλικά, εξοπλισμό, λιπάσματα, υπό λογικές συνθήκες τιμών. Δεν έχουμε εκ των προτέρων σχετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του αποτελέσματος».

Ερωτηθείς σχετικά με την υποστήριξη των γαλλικών αιτημάτων για εκρίζωση, απόσταξη κρίσης και ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ο Luca Rigotti ανέφερε ότι οι Copa-Cogeca, «μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει αυτά τα μέτρα υπόψη. Η σοδειά του 2022 ήταν πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι πολύ άφθονη σε όλα τα κράτη μέλη. Πριν εφαρμόσουμε ορισμένα μέτρα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά. Ανησυχούμε για το μέλλον της αγοράς. Αλλά από σήμερα, δεν έχουμε ακόμη την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Και επαναλαμβάνω αυτό ισχύει σήμερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO