Εντάξει, εκλογές έρχονται, κι όταν έρχονται εκλογές, όπως και να το κάνεις, όπως και να το δεις, οι κυβερνήσεις είναι πιο γαλαντόμες ειδικά για εκείνους που υποφέρουν περισσότερο από τις πληθωριστικές τάσεις που πυροδοτεί η ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό, δεν λέω τίποτε καινούργιο ότι θα δοθεί μια αύξηση στις συντάξεις, από τις αρχές του καινούργιου χρόνου, μάλλον στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου. Το είπε άλλωστε μεσοβδόμαδα και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε μια συνέντευξή του στον Σκάι.
Αυτό που από την πλευρά μου θα αναφέρω απλώς είναι ότι οι αυξήσεις θα γίνουν πιο φανερές με την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, και εδώ ίσως υπάρχει μια είδηση «πάνω-κάτω» μπορεί και πλαγίως, να κυμανθούν (ή περιστραφούν…) περί το 7%.
Θα αφορούν δε οι αυξήσεις σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων. Εκείνοι που θα εξαιρεθούν, και εκ των πραγμάτων είναι και λογικό, είναι οι… μεγαλοσυνταξιούχοι. Αυτοί όμως δεν είναι περισσότεροι από το 5% του συνόλου, οπότε αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι οι περισσότεροι, το 95% και βάλε, θα επωφεληθεί.
Εντάξει, όσο και να το δεις με καλή διάθεση, αυτό το 7% δεν φτάνει ούτε για «ζήτω», όμως έτσι όπως έχουν πάρει την ανηφόρα τα πάντα, και… 107% που λέει ο λόγος να ήταν οι αυξήσεις, πάλι δεν θα επαρκούσαν για να αντιμετωπιστεί αυτή η θύελλα που σαρώνει τα ράφια των σουπερμάρκετ…
Απλά μαθηματικά
Τώρα, για όσους έχουν απορίες για το πώς προκύπτει το ύψος των αυξήσεων, έχω να αναφέρω ότι δεν είναι και τίποτε υψηλού επιπέδου μαθηματικά. Θα εξαρτηθεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της παράλληλης αύξησης του τιμαρίθμου. Για την ακρίβεια, θα εκτιμήσουν σε τι ποσοστό θα κλείσει για το 2022 το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, θα υπολογίσουν και σε τι ποσοστό θα καταλήξει ο τιμάριθμος, θα αθροίσουν – οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών – τα δύο ποσοστά, θα διαιρέσουν το γινόμενο διά του 2, και θα ορίσουν το ακριβές ποσοστό της αύξησης. Το 7% που προαναφέρω, είναι κατά προσέγγιση, διότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάπου εκεί φαίνεται να καταλήγει το πράγμα.
Οπως γίνεται φανερό, δεν πρόκειται για κανένα γρίφο επιπέδου κεφαλαιώδους σημασίας τύπου Σφίγγας «Ποιο ον στην αρχή στέκεται στα τέσσερα, έπειτα στα δύο και προς το τέλος της ζωής του στα τρία;». Μια απλή διαίρεση είναι.
(Η Σφίγγα είχε και ένα άλλο ερώτημα για τους περαστικούς: «Υπάρχουν δύο αδελφές: η μία γεννά την άλλη και, με τη σειρά της, γεννά την πρώτη. Ποιες είναι οι δύο αδελφές; Η Ημέρα και η Νύχτα απάντησε ο Οιδίποδας, Θηβαίος την καταγωγή, και πολύ ξύπνιο αγόρι, και έτσι του επιτράπηκε να εισέλθει στη Θήβα, για να ακολουθήσει η γνωστή τραγωδία, σε τρεις πράξεις…)
«Αθλιοι» και «Αγιάννηδες»
Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία δεν έχει Οιδίποδα. Ούτε Ιοκάστη. Εχει όμως πολλούς «Αθλίους» και «Αγιάννηδες», που επιβεβαιώνουν καθημερινά την καταβαράθρωση κάθε αξιακού προτύπου. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο, και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι συνεχώς η ελληνική κοινωνία πορεύεται προς τα κάτω. Το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται και κανένα σημείο ανάκαμψης ή έστω ανακοπής αυτής της πορείας. Θεσμοί στους οποίους η κοινωνία είχε μια εμπιστοσύνη, δείχνουν ανήμποροι να αντισταθούν στο γενικότερο κλίμα ισοπέδωσης. Βιαστές, γυναικοκτονίες, μαστροποί, καθάρματα παιδόφιλοι, δολοφόνοι, τραμπουκισμοί, μπράβοι παντού, έγκλημα κάθε μορφής, και δικηγόροι. Πολλοί δικηγόροι. Σταρ του καιρού μας, να κατακλύζουν κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για να υποστηρίξουν μια αλήθεια που μοιάζει τόσο κάλπικη, σαν το χειρότερο ψέμα. Και η πνευματική ηγεσία του τόπου, να έχει επιλέξει τον ρόλο του αμέτοχου τρίτου, του παρατηρητή. Του «μη μου τους κύκλους τάραττε». Παρακμή. Απόλυτη.
Είμαι ανήσυχος. Και γιατί να το κρύψω, φοβάμαι. Γι’ αυτά που έρχονται…
Fuel pass 3: βλέποντας και κάνοντας
Επανέρχομαι όμως στις λεγόμενες παροχές – όπως ας πούμε, μπορεί να θεωρηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις. Πλην των 250 ευρώ, που θα δοθούν σε κάπου ένα εκατομμύριο δικαιούχους συμπατριώτες μας, εκεί περί τα Χριστούγεννα, εξετάζεται σοβαρά και νέο fuel pass για τα καύσιμα. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, κάτι κουβέντες έχουν γίνει, αλλά η οριστική απόφαση έχω την αίσθηση ότι θα ληφθεί εκεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό το έργο με την ενεργειακή κρίση, πριν αποφασίσει να βάλει – και πάλι – το χέρι στην τσέπη.
Με δυο λόγια το fuel pass 3 είναι στη φάση του «βλέποντας και κάνοντας»!
Η αλληλογραφία Αβέρωφ – Τοσίτσα
Μια μνημειακού χαρακτήρα έκδοση, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, παρέλαβα προσφάτως. Αφορά κυρίως την αλληλογραφία του ευπατρίδη της πολιτικής, Ευαγγέλου Αβέρωφ με τον Μιχαήλ Τοσίτσα, πάμπλουτο έλληνα τραπεζίτη της Γαλλίας, εκ Μετσόβου καταγόμενο. Η αλληλογραφία καλύπτει μία 10ετία, από το 1938 έως το 1948, και σε αυτή εν πολλοίς οφείλεται το «θαύμα του Μετσόβου». Που από ένα περίκλειστο βλαχοχώρι της Ηπείρου, μεταμορφώθηκε στον σημερινό, έναν εκ των κορυφαίων χειμερινών, και όχι μόνο, προορισμό της χώρας.
Η ανάγνωση των επιστολών είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε μια εποχή που η φιλοπατρία και η εσωτερική παρόρμηση για ευεργεσίες στον τόπο της καταγωγής των δύο αυτών ανδρών άλλαξε τη μοίρα του Μετσόβου, και βεβαίως των κατοίκων του, που για αιώνες έζησαν στη φτώχεια και την απομόνωση. Και αποδεικνύει ότι η επιμονή, η ειλικρίνεια, το θάρρος, η αποφασιστικότητα που διέκριναν τον Ευάγγελο Αβέρωφ, κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν τον Μιχαήλ Τοσίτσα, που ήταν εντελώς αποκομμένος από τον τόπο της καταγωγής του, να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Ιδρύματος υπό την ονομασία «Ιδρυμα βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα». Σκοποί του Ιδρύματος, όπως τους καθόρισε ο ιδρυτής του, ήταν οι ακόλουθοι: έργα δημόσιας ωφέλειας στο Μέτσοβο, όπως κεντρική λεωφόρος, πλατείες, κήπος, μουσείο, μνημείο, γήπεδο για αγωνίσματα, η δημιουργία ξυλουργικού εργοστασίου για την εκμετάλλευση της ξυλείας της περιοχής, η ίδρυση νοσοκομείου στο Μέτσοβο, η δημιουργία τυροκομείου και γαλακτοκομικής-τυροκομικής σχολής, η δημιουργία στην Αθήνα Εστίας ηπειρωτών σπουδαστών προκειμένου να στεγάζει νέους σπουδαστές που κατάγονται από τους Νόμους Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, η ανοικοδόμηση στο Μέτσοβο του αρχοντικού της οικογένειας και άλλα πολλά.
Εργα τα οποία ενίσχυσε από την πλευρά του ο Ευ. Αβέρωφ, εν συνεχεία, και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπει σήμερα κάποιος που επισκέπτεται την πόλη. Να δω ποιοι εκ των σημερινών πλουσίων θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μιχ. Τοσίτσα και του Ευ. Αβέρωφ, να δω…
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου