Έναν ασυνήθιστο ρόλο στα 70 και πλέον έτη της λειτουργίας της αποκτά η ΔΕΗ: Εκείνον του πραγματικά μεγάλου επιχειρηματικού παίκτη που αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες, όπως οι εξαγορές και η συμμετοχή με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακά projects.
Το success story του management του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση που κατάφερε να γυρίσει την επιχείρηση από το χείλος του οικονομικού γκρεμού στη θετική και βιώσιμη λειτουργική κερδοφορία αλλά και η κυβερνητική απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο με την είσοδο funds, επιτρέπει στη ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στο νέο διαμορφούμενο τοπίο της ενέργειας.
Διαβάστε επίσης – ΔΕΗ: Σε ρότα υλοποίησης ο «πράσινος» μετασχηματισμός
Έχοντας στη διάθεση της μία γραμμή πυρός… 1,350 δις. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του περσινού Φθινοπώρου κινείται σε επενδυτικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στη μεταβατική περίοδο προς την πράσινη ενέργεια.
Διαβάστε επίσης – ΔΕΗ: Με 5,26% η Covalis στο μετοχικό κεφάλαιο της δημόσιας εταιρείας
Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, εν μέσω της πρωτόγνωρους ενεργειακής κρίσης και των αναγκών για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για λόγους επάρκειας και χαμηλότερου κόστους, η ελληνική εταιρεία βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στα Βαλκάνια έχοντας βάλει στο στόχαστρο την εξαγορά ενεργειακής εταιρείας.
Πηγές του ΟΤ θέλουν τη ΔΕΗ να έχει βάλει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον πέντε με έξι εταιρείες ηλεκτρισμού αλλά και εταιρείες με χαρτοφυλάκια ΑΠΕ. Αυτές βρίσκονται στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και μεταξύ άλλων πρόκειται και για θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων. Οι ίδιοι πληροφορίες, σημειώνουν πως τίποτα δεν έχει ακόμα κλείσει και κανένα MoU δεν έχει υπογραφεί. «Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να καταλήξει στο αν και σε ποια από αυτές θα απευθύνει πρόταση εξαγοράς», λένε στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς με γνώση των κινήσεων της εταιρείας εκτός συνόρων.
Διαβάστε επίσης: Σκερτσος: Η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση
Οι ίδιες οι πληροφορίες τονίζουν πως «η δημόσια επιχείρηση ενδιαφέρεται για εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις δραστηριότητες της, δηλαδή πελάτες, δίκτυο και ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και όχι μόνο…»
Εξελίξεις επί των συγκεκριμένων κινήσεων δεν αποκλείονται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η ΔΕΗ επιδιώκει την απόκτηση τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου μετοχών βουλγαρικής ή ρουμανικής εταιρείας. «Οι δύο αγορές έχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι υποψήφιες προς εξαγορά εταιρείες βρίσκονται και σε στρατηγικό σημείο», συμπληρώνουν πηγές του ΟΤ εξηγώντας: «Η ΔΕΗ θέλει να βρεθεί στο νέο μεγάλο ενεργειακό διάδρομο από Ελλάδα προς Βαλκάνια μέχρι και Κεντρική Ευρώπη αλλά ακόμα και Ουκρανία, θεωρώντας πως έχει να κερδίσει προς όφελος των μετόχων της υπεραξίες. Οι μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, ο εφοδιασμός των γειτονικών της χώρας περιοχών με LNG αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στα Βαλκάνια είναι οι κύριοι λόγοι που θέλουν τη δημόσια εταιρεία να τοποθετηθεί».
Το deal στην εγχώρια αγορά
Πολύ πιο σύντομα, όμως, σε σχέση με την επενδυτική κίνηση στα Βαλκάνια αναμένεται το επιχειρηματικό deal της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά.
Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου στην ανάπτυξη νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Πρόκειται για το αδειοδοτημένο από τη ΡΑΕ CCGT συνολικής ισχύος 840 MW που ανήκει στη Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) και θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.
Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών έχουν ολοκληρωθεί με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει το 51% της κοινής εταιρείας και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy το 49%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένονται πολύ σύντομα καθώς απομένουν ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες για το κείμενο της συμφωνίας των μετόχων.
Η ΔΕΗ μπαίνει με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κρίνοντας στρατηγικής σημασίας το συγκεκριμένο έργο. Αφενός η δημόσια εταιρεία διαθέτει παλιές μονάδες φυσικού αερίου και άρα η τοποθέτηση της σε μία καινούργια κάνει πιο αποδοτικό το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο και αφετέρου θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη για τους μετόχους της με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις βαλκανικές χώρες.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg