
Αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λιθουανή ομόλογός του Ίνγκριντα Σιμονίτε, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους.
«Αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν»
«Θα είναι αποτυχία αν οι υπουργοί Ενέργειας δεν συμφωνήσουν. Το θέμα μετά θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί δίνουν απάντηση στις ανησυχίες των χωρών. Τώρα που το TTF έχει εξισορροπήσει σε ακριβά αλλά αποδεκτά επίπεδα, είναι η στιγμή να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πρωθυπουργό της Λιθουανίας που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. «Είναι η σωστή συγκυρία και η σωστή στιγμή για να βρεθεί λύση. Η Λιθουανία υποστηρίζει αυτή την ιδέα από την αρχή των εντάσεων και των διακυμάνσεων στην αγορά ενέργειας», δήλωσε η κ. Σιμονίτε.
Οι δυο ηγέτες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία. «Καταλαβαίνουμε τους στόχους», ανέφερε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας υπογραμμίζοντας ότι με την Ελλάδα υπάρχει κοινός τόπος ώστε η απάντηση να είναι πανευρωπαϊκή. «Το πλαφόν στην ενέργεια πρέπει να τεθεί σε έγκαιρο χρόνο», συνέχισε.
«Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την Ε.Ε.», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστει»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και πρόσθεσε ότι καταδίκασαν και οι δυο την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις.
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πλήρη ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δήλωσε πως η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε.
Επιπλέον επέκρινε τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά σαν να μην υπάρχει σωστό και λάθος», τόνισε και αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας είπε ότι έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, επισημαίνοντας πως πρέπει όλες οι χώρες να ευθυγραμμιστούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου