
Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογικών εντύπων για πάνω από 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και εξπρές επιστροφές φόρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ με όχημα τα ηλεκτρονικά βιβλία, myDATA. Ταυτόχρονα σχεδιάζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής μέσω του οποίου θα παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών στην αγορά σε όλα τα στάδια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, όπως τον περιέγραψε στο 2ο Law Forum Taxation ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένος Καραστάθης , η Φορολογική Διοίκηση προετοιμάζεται ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Επόμενος σταθμός της ΑΑΔΕ, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Διαβάστε επίσης: Γονικές παροχές: Ολα τα μυστικά και οι παγίδες σε 15 ερωτήσεις – απαντήσεις
Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι λογιστές των επιχειρήσεων εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη με βάση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία ανοίγει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Διαβάστε επίσης: Πότε σβήνει η εφορία τα πρόστιμα στους «ξεχασιάρηδες»
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA. Η νέα διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που εμφανίζουν στις δηλώσεις τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα και να γλιτώσουν φόρο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η δυνατότητα αυτή ελαχιστοποιείται αν και παραμένει η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι «μπαίνουν» στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για έλεγχο
Ψηφιακό δελτίο αποστολής
Ο επόμενος στόχος της ΑΑΔΕ είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Ηλεκτρονικά βιβλία
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Εχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δις. ευρώ. Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην εφαρμογή timologio εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.
Appodixi
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή “Appodixi” ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως εδώ και ένα μήνα οι εγκαταστάσεις έχουν ξεπεράσει τις 130.000 και ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί 48.340 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες.


Latest News

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα