Οι διασυνοριακές επενδύσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να μειωθούν το 2022 στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ύφεσης των επενδύσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Επικαλούμενη μια ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) το 2022, η έκθεση που δημοσιεύτηκε ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP27 δείχνει τον αριθμό των νέων επενδυτικών σχεδίων στους περισσότερους κλάδους, ιδίως σε αυτούς που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, οι τομείς μετριασμού του κλίματος και προσαρμογής είχαν, αντίστοιχα, ανακοινώσει 7% και 12% λιγότερα νέα έργα, σε πλήρη αντίθεση με την ισχυρή επιτάχυνση του προηγούμενου έτους.
Τα έργα μετριασμού αντιπροσώπευαν το 94% των διεθνών επενδύσεων για το κλίμα, ενώ τα έργα προσαρμογής συνέχισαν να υστερούν πολύ. Οι περισσότερες επενδύσεις μετριασμού αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε μικρότερο βαθμό, σε διάφορα έργα ενεργειακής απόδοσης.
Ανεπτυγμένες οικονομίες
Συνολικά, οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των διεθνών συμφωνιών χρηματοδότησης έργων και των επενδύσεων πράσινου πεδίου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μόνο η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερα από τα μισά έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με περισσότερα από 700 τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022.
Η Βόρεια Αμερική και η αναπτυσσόμενη Ασία προσέλκυσαν περίπου 200 έργα η καθεμία, ενώ η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική και η Αφρική είχαν περίπου 150 και 100 αντίστοιχα.
Η ορμή της δράσης για το κλίμα σε κίνδυνο
«Η στροφή από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα στις πράσινες επενδύσεις για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης κινδυνεύει με οπισθοδρόμηση, λόγω της απώλειας της δυναμικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», αναφέρει η έκθεση.
Προς το παρόν, η πτωτική τάση των επενδύσεων επηρεάζει επίσης τις εξορυκτικές βιομηχανίες και την παραγωγή ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα, όπου ο αριθμός των έργων μειώθηκε κατά περίπου 16% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022.
Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι τα υψηλά κέρδη των πολυεθνικών σε αυτούς τους τομείς, σε συνδυασμό με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα ώθηση για επενδύσεις σε ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή της οποίας επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.
Μια πρώιμη ένδειξη αυτού είναι η αξία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών στον εξορυκτικό κλάδο, η οποία εξαπλασιάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022.
Παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις: Αναμένεται σημαντική επιβράδυνση για το 2022
Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την UNCTAD στις 20 Οκτωβρίου, οι ροές ΑΞΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 υπολογίζονται σε 357 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για μείωση 31% από τους πρώτους τρεις μήνες και 7% λιγότερο από τον τριμηνιαίο μέσο όρο του 2021.
«Η αρνητική τάση αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα των επενδυτών λόγω των επισιτιστικών, καυσίμων και χρηματοοικονομικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, του πολέμου στην Ουκρανία, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων και των φόβων για μια επερχόμενη ύφεση», ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ροές ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους παρέμεναν αυξημένες καθώς η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του 2021 συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο.
Πτώση στις ανεπτυγμένες χώρες
Οι ροές ΑΞΕ προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν 22% χαμηλότερες το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2021, σε περίπου 137 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ευρώπη, οι ροές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 7%, ενώ οι χώρες εκτός του μπλοκ είδαν τις εισροές να μειώνονται περισσότερο από 80%.
Οι εισροές στη Βόρεια Αμερική ήταν 22% χαμηλότερες, καθώς οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές που στοχεύουν εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκαν περισσότερο από το μισό.
Πτώση των επενδυτικών σχεδίων λόγω οικονομικής σύσφιξης
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ανακοινώσεις νέων επενδυτικών σχεδίων – ένας δείκτης μελλοντικών τάσεων – αποδυναμώθηκαν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, ενώ υποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών και την υψηλότερη αβεβαιότητα των επενδυτών.
Ο αριθμός των ανακοινώσεων έργων Greenfield –κυρίως στον τομέα της μεταποίησης– μειώθηκε κατά 10%, ενώ αυτός των διεθνών συμφωνιών χρηματοδότησης έργων –κυρίως σε υποδομές– παρέμεινε στάσιμος στο επίπεδο του 2021. Και στις δύο περιπτώσεις, τα μηνιαία νούμερα παρουσιάζουν πτωτική τάση.
Η μεγαλύτερη πτώση στα νέα επενδυτικά σχέδια σημειώθηκε στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική και την Κεντρική Ασία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί έργων μειώθηκαν στις περισσότερες βιομηχανίες, με λίγες εξαιρέσεις, ιδίως στις εξορυκτικές και πετροχημικές.
Όσον αφορά την αξία, τα έργα Greenfield εξακολουθούσαν να αναπτύσσονται, λόγω μερικών μεγάλων ανακοινώσεων που επικεντρώθηκαν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα