Την κορυφαία θέση σε λίστα του Economist όσον αφορά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος τα τελευταία τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία ανέκυψαν η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταλαμβάνει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU) του Economist, η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Όπως σχολιάζει το EUI, τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παρουσιάζουν η Ελλάδα, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφεται στη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Economist: Έρχεται παγκόσμια βουτιά των τιμών των κατοικιών

Η Ελλάδα

«Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 16 θέσεις. Αυτή η σημαντική βελτίωση αντικατοπτρίζει την κακή αφετηρία της, δεδομένης της μακροχρόνιας καθυστέρησης της ανάκαμψης από την κρίση δημόσιου χρέους που ξεκίνησε το 2009, αλλά και τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης πλειοψηφίας που προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στη χώρα», αναφέρει το EIU του Economist.

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση της οικονομίας», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την έκθεση του Economist.

«Πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα που θα προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.

Κίνδυνοι και δυνατότητες για την Ευρώπη

Κατά τα άλλα, η έκθεση υπογραμμίζει πως «το γεγονός ότι 11 από τις 20 πρώτες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη αντανακλά το υψηλό επίπεδο πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή αυτή, την παρουσία μεγάλων και ανταγωνιστικών εγχώριων αγορών και τον ισχυρό βαθμό ανοίγματος στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες μπόρεσαν να αναπτύξουν σημαντικά προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και ξανά το 2022, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός αύξησε το κόστος ζωής».

Διαβάστε επίσης: Economist: Oι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση

Παράλληλα όμως, επισημαίνει ότι «οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιοχής είναι κακές, καθώς τον χειμώνα διαφαίνεται μια ενεργειακή κρίση. Όμως μεσοπρόθεσμα οι μεγαλύτερες επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα στηρίξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα τερματίσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Οι επενδύσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον ψηφιακό τομέα, στην επιδίωξη υλοποίησης της πράσινης ατζέντας και στον τομέα της απεξάρτησης από τη Ρωσία, όσον αφορά την ενέργεια».

Ρωσία και Ουκρανία

Λόγω του πολέμου και των κυρώσεων, η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους της ευρωπαϊκής ηπείρου, όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρωσίας έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία ως αποτέλεσμα των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων και της αποχώρησης από τη χώρα εκατοντάδων δυτικών τραπεζών και επιχειρήσεων», αναφέρει η έκθεση του Economist. «Μετά από μια μεγάλη ύφεση το 2022, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να οικοδομήσει δεσμούς με την Κίνα τα επόμενα χρόνια, αλλά οι ευκαιρίες της αγοράς θα παραμείνουν περιορισμένες και οι διασυνοριακές συναλλαγές θα περιοριστούν σημαντικά από τις κυρώσεις».

Όσο για την Ουκρανία, τονίζει ότι η οικονομίας της «έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, αλλά η χώρα θα επωφεληθεί από τη σημαντική βοήθεια για την ανασυγκρότηση όταν η πιο οξεία φάση της σύγκρουσης θα έχει παρέλθει και ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ».

Στην κορυφή η Σιγκαπούρη

Στην κορυφή του κόσμου την επόμενη πενταετία, όσον αφορά το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, αναμένεται να βρεθεί η Σιγκαπούρη. «Το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν κατατάσσονται επίσης στην πρώτη 20άδα παγκοσμίως. Ως περιοχή, η βαθμολογία της Ασίας όσον αφορά την πολιτική προς το εξωτερικό εμπόριο βελτιώνεται. Αυτό αντανακλά εν μέρει τον αντίκτυπο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που υιοθετήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιπτώσεις των οποίων θα γίνουν αισθητές κατά την πενταετή περίοδο πρόβλεψής μας (2023-27), αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Κίνα

Όσον αφορά την Κίνα, η έκθεση αναφέρει ότι αν και αρχικά σκαρφάλωσε «από την 56η θέση στην κατάταξή μας για το επιχειρηματικό περιβάλλον το 2019 στην 46η θέση το 2021, χάρη στην ταχεία αρχική οικονομική ανάκαμψη από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία», στη συνέχεια «υποχώρησε κατά εννέα θέσεις στην 55η θέση».

Πρόκειται, σύμφωνα με την έκθεση, για απόρροια των πολιτικών zero covid που εφαρμόστηκαν στη χώρα, τα οποία οδήγησαν σε επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος «και τα οποία αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023», όπως αναφέρει ο Economist. Η χώρα κατατάσσεται πλέον κάτω από την Ινδία και την Ινδονησία καθώς η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό αναμένεται να διατηρήσει «την εγχώρια ζήτηση υποτονική τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2023, ενώ η κρίση στον τομέα των ακινήτων θα περιορίσει τις επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει και η προσπάθεια της χώρας για αυτάρκεια μειώνει την παραγωγικότητα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία