
Η αμερικανική αγορά εργασία έχεις περισσότερες από 11 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, η ανεργία είναι σταθερή και οι απολύσεις μειώνονται. Παράλληλα όμως, μειώθηκαν και οι προσλήψεις…
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του προ μηνών είχε παραδεχτεί πως τα κενά στην αγορά εργασίας είναι υπερβολικά μεγάλα.
Ωστόσο, μερικοί οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία μπορεί και να μην είναι τόσο ακριβή, καθώς ένα αυξανόμενος αριθμός εργοδοτών δημοσιεύουν κενές θέσεις εργασίας για τους λεγόμενους «μωβ σκίουρους» που θα μείνουν επ’ αόριστον με την ελπίδα να βρεθεί το είδος του τέλειου υποψηφίου που είναι τόσο σπάνιο όσο τα πλάσματα του δάσους με παστέλ γούνα.
Εάν αληθεύει, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας παραμένουν υψηλά.
Οι μωβ σκίουροι και η Fed
«Πρόκειται για κενές θέσεις για μωβ σκίουρους», είπε χαρακτηριστικά ο Christopher Waller, διοικητής της Federal Reserve , στους δημοσιογράφους μετά από ομιλία του στο Ινστιτούτο Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Φρανκφούρτη. «Δεν είναι αληθινά».
Για τον Waller, τέτοιες κενές θέσεις ενισχύουν την άποψη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για αυστηρότερους οικονομικούς όρους. Εάν οι μακροπρόθεσμες λίστες θέσεων εργασίας διογκώνουν τα νούμερα για τις θέσεις εργασίας, η εργασία μπορεί να μην έχει τόσο ζήτηση όσο φαίνεται. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη μείωση του αριθμού των κενών θέσεων που διαφημίζονται από εταιρείες χωρίς να μεταβληθεί σημαντικά το ποσοστό ανεργίας. Η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό , αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι απότομες αυξήσεις θα μπορούσαν να παραλύσουν την αγορά εργασίας ή να προκαλέσουν ύφεση.
Οι κενές θέσεις εργασίας
Όπως αναφέρουν οι Financial Times ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των 11,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο δεν περιμένουν «μωβ σκίουρους». Μια ανάλυση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των τρεχουσών καταχωρήσεων δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες 90 ημέρες, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο αριθμός των κενών θέσεων που καλύπτουν οι εργοδότες κάθε μήνα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό τον Μάρτιο.
«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι εταιρείες γίνονται πιο επιλεκτικές», δήλωσε η Τζούλια Πόλακ, η επικεφαλής οικονομολόγος για την τοποθεσία εργασίας ZipRecruiter. «Αντίθετα, πολλοί μειώνουν τις απαιτήσεις εμπειρίας και εκπαίδευσης».
«Είναι επειδή, παρά τη μείωση των απαιτήσεων, οι εργοδότες εξακολουθούν να μην βρίσκουν αρκετά ενδιαφερόμενα, καταρτισμένα άτομα ανά κενή θέση», πρόσθεσε .
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στη σημερινή αγορά εργασίας. Ο Joe Mullings, διευθύνων σύμβουλος για την απόκτηση ταλέντων στο The Mullings Group, προειδοποιεί ότι καθιστά πιο δύσκολο από ποτέ για τους εργοδότες να δελεάσουν τους «μωβ σκίουρους».


Latest News

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της