Με σημαντικά κέρδη άρχισαν το Νοέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έλαβαν σημαντική ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ αναμένουν και την απόφαση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε  1,29% στις 7.186 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 13.338 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,98% στις 6.328 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Με κέρδη και το βλέμμα στη Fed

Ποιοι τίτλοι ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, η Ocado ξεχώρισε με το +32% που σημείωσε, μετά τη συμφωνία συνεργασίας με τη νοτιοκορεατική εταιρεία λιανικής πώλησης Lotte. Η βρετανική εταιρεία αυτοματοποιημένων συστημάτων παράδοσης θα συνεργαστεί με την Lotte για τη δημιουργία δικτύου ρομποτικών αποθηκών, ενώ θα παράσχει τεχνολογία για διαδικτυακές παραγγελίες από τα καταστήματά της.

Επίσης, η μετοχή της BP σημείωσε άνοδο 1,4%, παρά το γεγονός ότι ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε κέρδη μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα για το τρίτο τρίμηνο. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη, ύψους 8,2 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, η αγορά προσπάθησε να αφομοιώσει τα τελευταία στοιχεία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων πρέπει να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά ενυπόθηκων δανείων κατέρρευσε λόγω του χάους της πρωθυπουργίας της Liz Truss. Οι μέσες τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, αλλά ήταν αυξημένες κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο βραδύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο του 2021.

«Η αγορά έχει αναμφίβολα επηρεαστεί από την αναταραχή που ακολούθησε της ανακοίνωσης του μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησης Truss, η οποία οδήγησε σε απότομη άνοδο των επιτοκίων της αγοράς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Robert Gardner. «Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των κατοικιών σε μια εποχή που τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται ήδη υπό πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό».

Επίσης, η βρετανική μεταποίηση υπέστη τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εποχή του πρώτου λουκέτου COVID-19 τον Μάιο του 2020. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη βρετανική μεταποίηση για τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 46,2 από 48,4 τον Σεπτέμβριο. Ενώ ο δείκτης του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από την αρχική μέτρηση των 45,8, εξακολουθεί να σηματοδοτεί χαμηλό 29 μηνών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά… κάτω από τις 870 μονάδες

Πτωτικά έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, διορθώνοντας μετά το χθεσινό άλμα, καθώς οι πιέσεις στους περισσότερους τίτλους δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 868,25 μονάδες, με τον τζίρο όμως να μένει στα 53 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές