
Τα πολλαπλά οφέλη μιας πράσινης στρατηγικής της ΕΕ για την επέκταση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ελαίων για τον αγροτικό τομέα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η οποία συστήνει τρόπους για το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η στρατηγική.
Τα οφέλη αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ζωοτροφών και τη συμβολή στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ποιες είναι οι πράσινες επιπτώσεις της ΚΑΠ
Περιγράφοντας την κατάσταση, οι εισηγητές επισημαίνουν ότι η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ζωοτροφών, καθώς το 75 % των φυτών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες προέρχεται από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, η προώθηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ είναι απαραίτητη και θα έχει ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα και σε ολόκληρο το περιβάλλον, καθώς επίσης, θα βοηθήσει τους γεωργούς να μειώσουν τη χρήση ορυκτών λιπασμάτων.
Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων της επέκτασης της καλλιέργειας φυτικών πρωτεϊνών και ελαίων στην ΕΕ και της αύξησης του ρόλου των βοσκοτόπων στη διατροφή των ζώων είναι η αύξηση της αμειψισποράς, η αυτάρκεια σε καύσιμα για τρακτέρ και η αυξημένη διαθεσιμότητα στερεών φυτικών υλών μετά την επεξεργασία, οι οποίες έχουν εξαιρετικό δυναμικό πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για τα ζώα.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις για την προτεινόμενη στρατηγική είναι σύμφωνες με τον στόχο της ΕΕ να επιτύχει αυτονομία στον στρατηγικό εφοδιασμό, αναφέρει η ΕΟΚΕ στη γνωμοδότηση, η οποία εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της ολομέλειάς της.
Προτάσεις για την επίτευξη των στόχων
Δεδομένου ότι η διαθέσιμη γεωργική γη στην ΕΕ είναι περιορισμένη, απαιτείται επειγόντως μια μελέτη σχετικά με το πανευρωπαϊκό δυναμικό και το μερίδιο γης των πρωτεϊνούχων και ελαιούχων καλλιεργειών, που μπορούν να καλλιεργηθούν με βιώσιμο τρόπο, συνιστά η ΕΟΚΕ.
Επίσης, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν θα είναι επί του παρόντος σε θέση να καλύψει όλη τη ζήτηση, πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως η προσαρμογή του αριθμού των ζώων σε ορισμένες περιοχές με βάση τη διαθεσιμότητα των πόρων, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και ο καθορισμός ισοδύναμων προτύπων παραγωγής και ποιότητας για τα εισαγόμενα προϊόντα στην ΕΕ.
Παράλληλα, η στρατηγική θα πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη και επέκταση των περιφερειακών αλυσίδων αξίας και των περιφερειακών δυνατοτήτων μεταποίησης.
Σύμφωνα με την πρόταση, είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω αύξηση του δυναμικού των καλλιεργειών με τη βελτίωση και τη διεύρυνση των στρατηγικών αναπαραγωγής και η συμμόρφωση με τα υφιστάμενα όρια για τη ρύπανση από τις εκπομπές.
Συνολικά, μια στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των αγροτικών κοινοτήτων και να συμβάλλει στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες