![Handelsblatt: Πληθωρισμός, η καλύτερη δυνατή λύση;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/ot_times_katanal4.png)
«Για τον πληθωρισμό ισχύει ότι πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια, όχι μόνο τα συμπτώματα» τιτλοφορεί ένα μάλλον… αισιόδοξο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το οποίο επισημαίνει πως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ξεπερνά πλέον το 10%«κάθε άλλο παρά έκπληξη είναι».
Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ενώπιον νέας κρίσης η ευρωζώνη;
Σχετικά με τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες των οικονομολόγων παρατηρεί: «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντιδράσει απέναντι στην έλλειψη προσφοράς, ιδίως σε ό, τι αφορά την ενέργεια. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση μπορεί να αμβλυνθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειαστεί να αυξηθούν οι τιμές. (…) Τέτοιες συζητήσεις θυμίζουν συχνά πορίσματα γιατρών, οι οποίοι βλέπουν μόνο τα συμπτώματα, δίχως να κατανοούν την ασθένεια. Εντέλει το πρόβλημα έχει ως εξής: Έχουμε δύο κρίσεις, την πανδημία και τον πόλεμο, και το κόστος των συνεπειών πρέπει με κάποιον τρόπο να κατανεμηθεί. Η λύση που έχει επιλεχθεί είναι: Το διαμοιράζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο -μέσω του πληθωρισμού- και το αφήνουμε να απλωθεί σε βάθος χρόνου – μέσω ενός υψηλότερου δημόσιου χρέους. Για κάποιους αυτή η επιλογή μπορεί να είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, καθώς είναι σημαντικό ο πληθωρισμός να διατηρείται υπό έλεγχο. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Ποια είναι η εναλλακτική;».
Σύμφωνα με τον γερμανό σχολιαστή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, καθώς «παρά τη διπλή κρίση -την πανδημία και τον πόλεμο- εξακολουθούμε να ζούμε εντυπωσιακά καλά. Οι περισσότεροι έχουν ακόμη τις δουλειές τους, πολλές εταιρείες, συχνά μικρές επιχειρήσεις, έχουν επιβιώσει από μακρές περιόδους λιτότητας. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», τονίζει, ενώ κλείνοντας, θέτει το -μάλλον ρητορικό- ερώτημα: «Ποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι οι μεγάλες κρίσεις θα περάσουν έτσι απλά, χωρίς λάθη και διαφωνίες;».
Χρύσα Βαχτσεβάνου
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus